Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Congresdebat: ‘Van meer welzijn minder zorg maken’

Het Wmo-debat moet niet blijven steken in de verbinding tussen welzijn en zorg. Ook de verbinding met andere maatschappelijke domeinen, zoals wonen, werk en onderwijs, moet mogelijk gemaakt worden. Dat was de conclusie die uit het debat tussen politici en wethouders Wmo kwam tijdens het Zorg + Welzijn-congres.
Congresdebat: ‘Van meer welzijn minder zorg maken’

Een brede invulling van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het doel voor de komende periode. Voor wethouders in gemeenten, maar ook een algemeen gedragen doel van de congresgangers tijdens het Zorg + Welzijn-congres: ‘Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl’. Investeren in welzijn draagt bij tot vermindering van de kosten in de zorg, betoogden alle politici aan de debattafel. De komende bezuinigingen hoeven daarvoor geen hindernis te zijn.

Voorstander

Bijna 600 congresgangers volgden het debat tussen Anouchka van Miltenburg (VVD), Hans van Gerven (SP), Agnes Wolbert (PvdA), Nicole Teeuwen (wethouder Houten) en Ralf Krewinkel (wethouder Kerkrade). De discussie werd af en toe geleid door dagvoorzitter Pieter Hilhorst. De politici toonden zich voorstander van meer welzijn om minder zorg – en dus minder kosten – mogelijk te maken.

Boodschappendienst

Wethouder Krewinkel van Kerkrade ziet geen heil in een bredere koppeling van zorg, welzijn met andere maatschappelijke domeinen. ‘Het ontgaat mij wat je met bijvoorbeeld meer re-integratie verdient in de zorg.’ Agnes Wolbert komt met een voorbeeld uit Den Haag waar gere-integreerde werklozen worden in gezet in een boodschappendienst voor ouderen.

Bezuinigingen

Maar hoe dan bezuinigingen op de Wmo? Was de prangende vraag. De wethouder uit Houten – beste Wmo-gemeente in Nederland – moet 1 miljoen van het budget van 7 miljoen bezuinigen. ‘Voorzieningen als de boodschappendienst zullen wellicht verdwijnen en  worden samengevoegd met andere activiteiten in het ouderenwerk. Het verdwijnt niet, het wordt een andere dienst.

Oormerken

De financiering van de Wmo was uiteraard een punt van discussie. SP-Kamerlid Henk van Gerven pleit voor oormerking van het wmo-geld dat naar de gemeenten gaat. Hij vindt zowel de VVD als de PvdA tegenover zich: ‘Gemeenten die het goed doen, straf je dan als ze het geld dat ze overhouden weer terug moeten geven,’ verklaart Agnes Wolbert van de PvdA. Miltenburg van de VVD voegt toe dat wethouders prima zelf kunnen bepalen waar het geld moet worden ingezet.

AWBZ

De overheveling van – delen van – de volksverzekering AWBZ naar de gemeenten geeft discussie tussen vooral de SP’er Van Gerven en VVD’er Van Miltenburg. De SP vreest dat het recht op zorg, nu vastgelegd in de AWBZ, verdwijnt als compensatiebeginsel onder de Wmo, als de AWBZ-onderdelen naar gemeenten overgaan. Van Miltenburg van de VVD wil een deel van de individuele AWBZ-zorg overhevelen naar de zorgverzekeringswet en ziet concurrentievoordelen. Tot woede van Agnes Wolbert die ‘niet zit te wachten op nog meer markt in de zorg.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

2 REACTIES

  1. HELEMAAL mee eens Norbert, zie mijn opmerking bij WMO congres
    “CONGRES ONBETAALBAAR voor vele burgers, die ook belangrijke zaken te melden hebben EN nu wordt alles vnl. door beroepsmensen beslist over de hoofden van cliënten, patiënten.!!!!”

  2. Lees alle reacties
  3. Er zijn goede manieren om te bezuinigen op de Wmo. Dat hoeft zelfs niet ten kosten van iets of iemand te gaan en kan een aanvulling zijn op de bestaande manier van werken. Een methode daarvoor is te vinden op mijn website http://www.slimform.nl/news/3 .
    Het is jammer dat je als individu in Nederland zo moeilijk ideeen aan de man kunt brengen puur en alleen al omdat je het als individu doet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.