Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Compensatie voor pgb is cliëntonvriendelijk’

De koepelorganisatie van zorgverzekeraars, ziet geen heil in voorstellen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid. De staatssecretaris wil een vergoedingsregeling in te stellen voor gehandicapten en chronisch zieken die geen beroep meer kunnen doen op een persoonsgebonden budget (pgb).
'Compensatie voor pgb is cliëntonvriendelijk'

De verzekeraars noemen de aparte regeling ‘cliëntonvriendelijk’. Ook voorzien ze veel nieuwe bureaucratie. Ze hebben over de kwestie dinsdag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Die debatteert woensdag over de pgb-bezuinigingen.

Voowaarden
Het ministerie van Volksgezondheid wil fors op het pgb bezuinigen. Ter compensatie wil het ministerie een vergoedingsregeling invoeren. Het ministerie gaat ervan uit dat volgend jaar ongeveer 3500 chronisch zieken en gehandicapten van de regeling gebruik kunnen maken. Het jaar erop zouden dat er 7000 zijn. Voor de regeling gelden strenge voorwaarden. Zo krijgen alleen die mensen toegang die niet bij reguliere instellingen terecht kunnen voor hun zorg.

Onduidelijk
De zorgverzekeraars vinden de toelatingscriteria onduidelijk. Ze voorzien veel rechtszaken van afgewezen aanvragers. Daarbij vragen ze zich af of de regeling een goede oplossing is. In feite is het een een nieuwe pgb-regeling met een andere naam, stellen de verzekeraars. De zorg wordt er naar hun mening complexer door. De regeling leidt tot meer bureaucratie.

Terugdraaien
ZN stelt voor de pgb-maatregelen gedeeltelijk terug te draaien zodat de groep die gebruik kan maken van de vergoedingsregeling gewoon weer een pgb krijgt. De toelatingscriteria moeten dan wel duidelijk zijn, vindt de koepelorganisatie.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.