Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Commissie moet plannen jeugdzorg herbeoordelen’

In januari moet opnieuw bekeken worden of gemeenten wel klaar zijn om de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg op zich te nemen. De Tweede Kamerleden Mona Keijzer (CDA) en Vera Bergkamp (D66) dringen daar op aan bij staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.
‘Commissie moet plannen jeugdzorg herbeoordelen'
Foto: ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) stelde twee weken geleden dat het merendeel van de plannen van de 41 jeugdzorgregio’s onvoldoende waren om uit te voeren. In een interview met Zorg en Welzijn waarschuwde commissievoorzitter Leonard Geluk zelfs dat de Bureaus Jeugdzorg ten onder kunnen gaan in het transitiegeweld. CDA-Kamerlid Mona Keijzer en haar D’66 -collega Vera Bergkamp willen dat de commissie van Geluk eind januari 2014 nogmaals kijkt naar de jeugdzorgplannen, als er meer duidelijkheid is over de hoeveelheid geld waarop de gemeenten vanaf 2015 kunnen rekenen. Die duidelijkheid komt eind december.

Wal en schip

‘Het gaat hier om kinderen in heel kwetsbare situaties. Zij en hun gezinnen mogen niet tussen wal en schip terechtkomen’, stellen Keijzer en Bergkamp. De Transitiecommissie heeft echter in de Tweede Kamer aangegeven niet voor een nieuwe beoordeling te voelen. Op de website van Binnenlands Bestuur zegt commissiesecretaris Léon Puffé: ‘Als je zo diep in dit aspect van de decentralisatie duikt, belemmert dit de “helicopterview” die de commissie nodig heeft om de algemene monitoringtaak te vervullen.’ Verder vindt Puffé dat de TSJ te veel partij wordt in de decentralisatie als  zij er nog een beoordeling van de regionale transitiearrangementen overheen laat gaan, ’terwijl onze kracht ligt in de onafhankelijke blik op het proces.’

Motie

De twee fracties van D’66 en CDA houden een motie achter de hand. Als Van Rijn in het wetgevingsoverleg met de Kamercommissie VWS maandag geen toezegging voor een herbeoodeling wil doen, dienen Keijzer en Bergkamp deze in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.