Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Collega’s doen niets als iemand wordt gepest

Ruim 500.000 mensen worden gepest op het werk, volgens TNO. ‘Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om het pesten op de werkvloer te stoppen.’ Wat kun je doen om pesten op werk tegen te gaan?
pesten op het werk
Ruim 500.000 mensen worden op het werk gepest door collega's - Foto: ANP XTRA

De helft van de leidinggevenden die weten dat een werknemer wordt gepest, doet er niets tegen. Dat blijkt uit een onderzoek naar arbeidsomstandigheden in 2014 door het ministerie van Sociale Zaken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat één op de vier werknemers in zijn loopbaan wel eens is gepest. Op maandag 1 juni begint een landelijke campagne tegen pesten op het werk: ‘Het tast de waardigheid van mensen aan, leidt tot psychische problemen en uitval op het werk. Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken en het taboe doorbreken’, zegt minister Asscher van Sociale Zaken bij de aftrap van de campagne.

Gekleineerd

Op dit moment worden ruim 500.000 mensen op het werk gepest door collega’s, meldt TNO op basis van eigen onderzoek. Ruim 80.000 van hen wordt structureel gepest. Van pesten spreek je als iemand herhaaldelijk zelf het gevoel krijgt dat hij of zij wordt buitengesloten of gekleineerd wordt. Het is een subjectief gevoel van de gepeste. De campagne begint met de lancering van de website: www.herkenpesten.nl. Het doel is om het taboe op pesten op het werk te doorbreken.

Als je niet wordt meegevraagd om koffie te drinken met je collega’s, is dat dan pesten? En wat als je altijd slecht wordt ingeroosterd? Lees hier wat je moet weten over pesten >>

Kosten: 900 miljoen

Structureel pesten leidt tot uitval, depressies, psychosomatische klachten zoals hoofd- en buikpijn en hartkloppingen, en trauma’s. En pesten heeft grote economische gevolgen: het leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dat is omgerekend voor werkgevers zo’n 900 miljoen euro aanvullende kosten voor loondoorbetaling, berekende TNO. Daarbij komen nog de kosten voor verzuimbegeleiding en extra zorg.

Collega’s

Collega’s ondernemen zelf nauwelijks actie als zij merken dat een van hen wordt lastig gevallen. Slechts 16 procent komt op voor de gepeste collega, blijkt uit het onderzoek van Sociale Zaken. Vrijwel alle werknemers vinden dat de leidinggevende de aangewezen persoon is om actie te ondernemen tegen het pesten. Maar dat gebeurt maar in de helft van de gevallen. Ook vindt slechts 50 procent van de werknemers dat de vertrouwenspersoon in actie moet komen.

De feiten

Het ministerie van Sociale Zaken heeft een factsheet gemaakt over: hoe vaak komt pesten voor?

• 27% van de leidinggevenden is zelf weleens gepest in zijn loopbaan

• 26% van de werknemers is zelf weleens gepest in zijn loopbaan

• 10% van de leidinggevenden heeft zelf weleens gepest

• 18% van de werknemers heeft zelf weleens gepest

• 55% van de leidinggevenden heeft meegemaakt dat andere collega’s werden gepest

• 44% van de werknemers heeft meegemaakt dat andere collega’s werden gepest

 

Download hier de factsheet ‘Herken Pesten’:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.