Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cliënt krijgt zelf beheer over nieuw pgb-systeem

Er komt een nieuw online portaal voor de verwerking van het persoonsgebonden budget. De budgethouder zelf krijgt het budget in beheer.

Een nieuw online portaal waarop pgb-houders alles zelf kunnen regelen, inclusief financiën en declaraties. Dat was het pleidooi van staatssecretaris Van Rijn in de Tweede Kamer. Hij wil met steun van de Kamer een nieuw pgb-systeem opzetten, waarbij de budgethouder zelf persoonsgegevens en declaraties kan indienen en verwerken. Na het debacle van het afgelopen jaar met declaraties en uitbetalingen aan zorgverleners, moet met de zogenoemde “budgethouder variant” het pgb-systeem ingrijpend veranderen.

Persoonsgebonden budget

Met het persoonsgebonden budget kunnen cliënten en mensen met beperkingen zelf zorg inkopen. Vorig jaar liep de verwerking via de Sociale Verzekeringsbank volledig uit de hand. Met als gevolg dat mensen hun zorgverleners niet meer konden betalen.

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen cliënten zelf hun zorg regelen die ze nodig hebben. Ze bepalen zelf welke professionals ze voor welke zorgtaak inhuren. Het pgb kende vorig jaar grote problemen bij de uitvoering door de Sociale Verzekeringsbank. Lees alle artikelen over het pgb in het Dossier Persoonsgebonden budget>>

Per Saldo

Belangenorganisatie voor pgb-houders Per Saldo pleit al een tijd voor een andere aanpak van het zogenoemde “trekkingsrecht” voor het pgb. Per Saldo heeft het idee ingestoken van een ‘centraal portaal voor budgethouders, waarin alle ketenpartijen de voor hen relevante informatie verstrekt krijgen. De budgethouder en de zorgverlener kunnen online het budget beheren en actuele informatie binnen krijgen over overeenkomsten, beschikkingen en betalingen.’

Pgb-systeem

Per Saldo lijkt nu staatssecretaris Van Rijn achter zich te hebben voor het online portaal. Van Rijn heeft in het overleg in de Tweede Kamer laten weten dat hij het ‘niet realistisch acht dat de verantwoordelijkheid voor uitvoering van het nieuwe pgb-systeem bij gemeenten of bij de zorgkantoren komt te liggen’. Van Rijn heeft wel aangegeven dat ‘een degelijke bestudering van het scenario eerst nodig is’. Hij wil een herhaling van het debacle van vorig jaar voorkomen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.