Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CIZ: AWBZ-informatie wel beschikbaar voor gemeenten

Gemeenten kunnen geen voorzieningen uit de Wmo regelen omdat het CIZ hierover onvoldoende tot geen informatie verstrekt. Dat zegt VNG-directielid Sandra Korthuis. Het CIZ zegt: ‘Wij geven informatie tot op cliëntniveau. Er is zelfs een speciale servicedesk.’
CIZ: AWBZ-informatie wel beschikbaar voor gemeenten

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staan lijnrecht tegenover elkaar over hoe het CIZ informatie verschaft aan gemeenten over mensen die hun vergoeding uit de AWBZ verliezen, zo meldt Gemeente.nu.

Onvoldoende

In een uitzending van De Ombudsman beweerde VNG-directielid Sandra Korthuis dat gemeenten geen voorzieningen uit de Wmo kunnen regelen omdat het CIZ hierover onvoldoende tot geen informatie verstrekt.

Pakketmaatregelen
‘De bewering van Korthuis houdt in het licht van de feiten geen stand’, meent Arjan Vermeulen, bestuurslid van het CIZ, in een openbare brief. Vermeulen stelt: ‘Het CIZ geeft 361 gemeenten tot op cliëntniveau inzicht in de gevolgen van de pakketmaatregelen van VWS’  79 Gemeenten gaven geen gehoor aan de oproep een verzoek tot informatie in te dienen.

Rapportages
‘Alle 440 gemeenten krijgen wel ieder kwartaal op postcodeniveau de uitkomsten van de herindicaties voor begeleiding. Tot slot hebben eind september 2009 alle gemeenten een een brief gekregen van het CIZ over de servicedesk, speciaal ingericht voor vragen van gemeenten over de rapportages.’Bij die desk hebben zich tot nu toe 27 gemeenten gemeld. Het CIZ zegt dat al deze gemeenten bevredigende antwoorden hebben gekregen op de vragen.

Verwijt
De VNG stelt inmiddels in een reactie dat het probleem vooral bij staatssecretaris Bussemaker ligt. De gegevens van het CIZ zijn niet voldoende en gemeenten kunnen er niet mee uit de voeten. VNG verwijt Bussemaker gemaakte afspraken hierover niet na te komen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Gemeente.nu

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.