Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Chronisch zieken niet geholpen met cadeau Prinsjesdag’

Mensen met een beperking en chronisch zieken gaan in inkomen iets vooruit in 2017. Aldus de beleidsvoornemens van het kabinet. ‘Dat maakt de sterke stijging van de zorgkosten bij lange niet goed’, zegt Illya Soffer van Ieder(in).

De zorgkosten voor een paar met een modaal inkomen en met zware zorg zijn in 5 jaar tijd gestegen van 3.234 euro naar 7.364 euro per jaar. Meer dan 4000 euro meer, en dat is het effect van het beleid van het huidige kabinet. Dat stelt Illya Soffer, directeur van Ieder(in), organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Soffer wil dat het kabinet een maximum stelt aan de kosten die mensen moeten betalen voor zorg. Verder moet de eigen bijdrage voor Wmo en langdurige zorg omlaag.

Drastische ingrepen

Uit de begroting die op Prinsjesdag is gepresenteerd blijkt dat het kabinet 50 miljoen euro heeft uitgetrokken voor de verlaging van de eigen bijdrage Wmo. Dit geldt voor meerpersoonshuishoudens onder de 66 jaar. Daarvan profiteert vooral de eenverdiener met een chronisch zieke partner. Voor mensen met een modaal inkomen scheelt dat ongeveer 1400 euro per jaar, volgens het kabinet. Soffer: ‘Dit is een mooi bedrag, maar het maakt de gestegen kosten niet goed. Bovendien zijn veel anderen, zoals alleenstaande chronisch zieken, hiermee niet geholpen. Er zijn echt nog drastische ingrepen nodig.’

Zorgkosten

De flinke stijging van de zorgkosten werd duidelijk uit een onderzoek van het Nibud, instituut voor budgetvoorlichting. Ieder(in) had opdracht gegeven voor het onderzoek. De zorgkosten voor mensen met een beperking of chronische ziekte rijzen de pan uit. Enkele voorbeelden: een alleenstaande met een netto-inkomen van 14 duizend euro per jaar heeft te maken met zorgkosten van 1295 euro in 2011 naar 2.673 euro in 2016. Voor een alleenstaande met een modaal inkomen van 25.700 stegen de zorgkosten van 2.974 naar 5.708 euro. Voor een paar met een netto-inkomen van 19 duizend euro stegen de zorgkosten van 2.133 naar 4.532.

Gemeenten

Volgens Soffer is het hard nodig dat gemeenten het geld eindelijk gaan gebruiken dat ze van het Rijk krijgen voor ondersteuning van mensen met een beperking. Zij citeert staatssecretaris Van Rijn, die in een interview met het Nieuwsblad van het Noorden heeft erkend dat gemeenten te weinig doen om de hoge zorgkosten voor mensen met een beperking te compenseren, terwijl ze daar wel het geld van het rijk voor hebben gekregen. Soffer roept de staatssecretaris op om gemeenten hierop aan te spreken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.