Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CG-Raad: ‘AWBZ-systeem moet niet op de schop’

‘Binnen de Wmo wordt te lichte hulp geïndiceerd. Daar wordt de AWBZ nu op afgerekend’, zegt Quirijn van Woerdekom, beleidsmedewerker langdurige zorg van de CG-Raad. De CG-Raad stuurde staatssecretaris Bussemaker gisteren een brief naar aanleiding van de bezuinigingen op de AWBZ. ‘De groei van de kosten is geen systeemprobleem, maar een uitvoeringsprobleem. Het systeem van de AWBZ moet niet op de schop’, luidt de boodschap.
CG-Raad: ‘AWBZ-systeem moet niet op de schop’

Door Esther van Andel – De

CG-Raad

komt tot de conclusie dat de explosieve groei van de AWBZ-kosten deels te wijten is aan de indicatiestelling.

Vaak wordt er te weinig onderzoek gedaan naar welke zorg iemand nodig heeft. Dit leidt tot een onjuiste toewijzing van Ondersteunende Begeleiding. Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil nu maatregelen treffen om het gebruik van deze begeleidingsvormen voor bepaalde groepen in te perken.

Extra begeleidingOndersteunende Begeleiding is nadrukkelijk gericht op de bevordering en het behoud van de zelfredzaamheid of bevordering van de integratie in de samenleving, maar niet primair in relatie tot het voeren van de huishouding. Het is bedoeld voor mensen die zelfstandig thuis willen blijven wonen, maar hierbij hulp nodig hebben.

Hieronder valt bijvoorbeeld hulp bij het doen van boodschappen. Dit stuk van huishoudelijke hulp is in de Wmo terecht gekomen. ‘Dat is de consequentie van de overheveling van de AWBZ naar de WMO.’

Verstrengeling WmoDe CG-Raad adviseert Bussemaker juist niet aan de AWBZ te sleutelen en niet op de Ondersteunende Begeleiding te bezuinigen. Bij een goede uitvoering van de AWBZ en de Wmo krijgen ouderen en mensen met een beperking de zorg die ze nodig hebben.

‘Wanneer zorgbehoevenden de juiste vorm van huishoudelijke verzorging geïndiceerd krijgen, hoeven ze geen beroep te doen op de AWBZ. Het is de taak van de indicatiesteller om de grens tussen Wmo en AWBZ te stellen. De twee lijken nu verstrengeld te raken’, zegt Van Woerdekom.

Succes van beleid‘De enorme groei van de AWBZ-kosten duidt juist op succesvol overheidsbeleid’, stelt de CG-Raad. De Ondersteunende Begeleiding sluit aan bij de vraag van ouderen en mensen met een beperking. ‘Door de Ondersteunende Begeleiding kunnen meer mensen zelfstandig blijven wonen en blijven andere kosten voor zorg uit. Het hogere gebruik is dus een positieve ontwikkeling en is wenselijk.’

Link:

Brief

van CG-Raad aan staatssecretaris Bussemaker

Lees ook:

Kabinet bezuinigt stevig op AWBZ

(Zorg + Welzijn Website, 23 augustus 2007) en

Bussemaker pakt bureaucratie AWBZ aan

(Zorg + Welzijn Website, 28 augustus 2007)

Lees ook de

gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief

. Daarvoor kunt u zich

hier aanmelden

.

Door hier te klikken leest u de laatste editie.

Wilt u reageren? Klik dan hier

zorgenwelzijn@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.