Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CDA en VVD eensgezind over 16 miljard aan bezuinigingen

De VVD en het CDA kunnen het snel eens worden over bijna 16 miljard euro aan bezuinigingen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk overzicht van het ministerie van Financiën, zo meldt de Volkskrant. De bulk van bezuinigingen zal komen uit de zorg en sociale zekerheid.
CDA en VVD eensgezind over 16 miljard aan bezuinigingen

De drie fractieleiders Verhagen, Rutte en Wilders die rond de tafel zitten voor een regeerakkoord zijn het er al over eens dat ze in 2015 18 miljard euro willen bezuinigen. De grootste overeenstemming bestaat op het gebied van sociale zekerheid, aldus de krant. VVD en CDA willen ongeveer 5,5 miljard euro bezuinigen door ondermeer de WW te verkorten, de AOW-leeftijd te verhogen en minder geld aan de kinderopvang te besteden. De PVV berekent in het partijprogramma niet meer dan 1,9 miljard.

Verdubbeling eigen risico

Over de bezuinigingen op de zorg zijn de meningen verdeeld. De VVD en het CDA willen vooral in de AWBZ op een andere manier de kosten terugdringen. Het zorgpakket wordt uitgekleed, maar de VVD gaat daarin verder dan het CDA: bijna een verdubbeling van het eigen risico en ook een bezoek aan de huisarts valt onder het eigen risico. Het CDA wil alleen het eigen risico met 20 euro vehogen.

Marktwerking
Beide partijen willen besparen door meer marktwerking, bezuinigen op huisartsenzorg en goedkopere medicijnen. In totaal zijn Rutte en Verhagen het eens over ruim 3 miljard euro aan inkrimping in de gezondheidszorg. Wilders wil op dit gebied niet verder gaan dan een bezuiniging van 1,1 miljard.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Valerie Kuypers

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.