Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Buurtzorg ook toepassen op Jeugdzorg’

Directeur Jos de Blok van thuiszorgorganisatie Buurtzorg wil het kleinschalige buurtzorgprincipe met wijkteams ook toepassen op de Jeugdzorg. Buurtzorg jong is al van start gegaan in Amersfoort en Enschede. ‘Binnen jeugdzorg gaat veertig procent van het geld naar overhead en zestig procent naar directe zorg. Ik wil dat dat laatste percentage negentig procent wordt’, aldus De Blok in dagblad Trouw.
‘Buurtzorg ook toepassen op Jeugdzorg’

‘Wij hebben bij Buurtzorg nog nooit geld aan marketing besteed maar we krijgen toch veel aandacht. Anderen zijn nieuwsgierig naar wat we doen, wat het geheim van ons succes is’, zegt Jos de Blok in het interview. Volgens de directeur moeten alle mensen die niet concreet iets voor een bedrijf opleveren, maar wel geld kosten, weg.

Gezinnen
De Blok wil het buurtzorgprincipe ook toepassen op de Jeugdzorg. Kleinschalig, in de wijk met twee teams met daarin jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en pedagogen. Dat team komt volgens de directeur in actie na een verwijzing van de politie, de school of een huisarts. Het team gaat naar de gezinnen om te kijken wat we kunnen betekenen

Manager

In de zorg zijn de marketingafdelingen en de afdeling personeel steeds belangrijker geworden, meent de directeur. Bovendien lijkt het alsof de thuiszorgorganisaties erop uit zijn om cliënten zo lang mogelijk te behandelen. ‘De organisatie werd steeds belangrijker. Maar je hebt geen manager nodig om functioneringsgesprekken te voeren. Je kunt het onderling ook goed over je manier van werken hebben. Net als vroeger’, aldus De Blok in het dagblad.

Wondzorg

Buurtzorg gelooft in kleine onafhankelijke teams die zelf bepalen hoe lang ze bij een patiënt blijven, zelf roosters maken en collega’s aannemen. ‘Wij blijven zo lang als nodig is bij de patiënt en we doen alles.’ Van wassen tot wondzorg, van begeleiding tot het geven van injecties. Dat scheelt volgens De Blok tijd en geld, want bij andere organisaties komen verschillende mensen voor die verschillende handelingen.

Bron: Trouw

7 REACTIES

  1. De organisaties zeggen dat ze het voor de klanten doen maar ruiken allemaal geld. Helaas zit er een einde aan het PGB maar dan kan de client wel zelf de regie voeren en bepalen hoeveel en zeker wie er allemaal over de vloer moeten komen. Begrijp nog steeds niet waarom je wel een PGB kunt blijven aanvragen als je een indicatie hebt in ZZP uitgedrukt. Ze denken toch zeker niet dat de mantelzorgers de zorg op zich gaan nemen. Als de ondersteuning voor mantelzorgers maar goed is dan komt alles wel goed…… Ik denk hier iets anders over.

  2. Lees alle reacties
  3. Een uurtje buurtzorg PV kost al gauw € 48,50, bij thuiszorg Groningen € 48,79. Het PGB tarief daarbij ligt tussen € 15,– en € 28,–. Voor begeleiding zelfde bij Buurtzorg en TZ maar PGB gem. € 38,–. per uur. En dan PGB maar afschaffen??

  4. Wij zijn heel enthousiast over buurtzorg en hun visie.Jos de Blok je bent op ons dagcentrum van harte welkom.
    Dagcentrumutrechtoost vindt ook dat de organisatie niet het belangrijkste is maar de klanten.
    Ga zo door en we hopen je eens te spreken.

  5. Reducie van overhead is een goed ding, maar Buurtzorg heeft mooi praten. Zij doen alleen die zorg die het beste tarief geeft en laat de goedkope niet rendabele thuiszorg over aan de bestaande organisaties. Gaat dat straks ook zo in de jeugdteams? Jos moet wel appels met appels vergelijken.

  6. Beste Jos, Ik stel voor dat je ook GGZ en GGD buurt teams betrekt in dit initiatief. gebundelde 0e en 1e lijn zorg dicht bij de cliënt tegen lage overhead kosten is de oplossing om de zorg betaalbaar en beschikbaar te (maken) houden dicht bij de vraag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.