Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker wil snelle overdracht AWBZ-taken naar verzekeraars

Staatssecretaris Bussemaker (VWS) wil zorgverzekeraars drie maanden eerder dan gepland duidelijkheid bieden over de uitvoering van de AWBZ. Uiterlijk 1 april 2010 besluit zij over de mogelijke overdracht van de zorgkantoren naar de zorgverzekeraars. Dat maakte zij woensdag bekend tijdens de relatiedag van Zorgverzekeraars Nederland, zo bericht Skipr.
Bussemaker wil snelle overdracht AWBZ-taken naar verzekeraars

Door de besluitvorming naar voren te halen, wil Bussemaker de Tweede Kamer de gelegenheid bieden nog voor het zomerreces van 2010 over het voorstel te debatteren. Als de plannen doorgaan, voeren de zorgverzekeraars de AWBZ uit voor de eigen verzekerden. Niet per 1 januari 2012, maar al anderhalf jaar eerder.

Voorwaarden
Bussemaker verbindt wel twee voorwaarden aan de opheffing van de zorgkantoren en de overdracht van de uitvoering van de AWBZ aan de zorgverzekeraars. In de eerste plaats wil de staatssecretaris dat de zorgverzekeraars samen met de gemeenten praktisch vorm gaan geven aan de samenwerking op het grensvlak van AWBZ en Wmo. Een borgingsmechanisme opdat de zorggebruikers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Bovendien eist zij garanties voor de zorg aan de meest kwetsbare groepen om te voorkomen dat bijvoorbeeld mensen met meervoudige complexe handicaps buiten te boot vallen.

Keuzevrijheid
Voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat de verzekeraars de verzekerden meer maatwerk zullen bieden, meldt Skipr. ‘Er zijn veel verzekerden die gebruik maken van zowel de zorg vanuit de Zorgverzekeringswet als die van de AWBZ. Zij krijgen straks één duidelijk aanspreekpunt voor alle zorg.’ Ook zouden cliënten meer keuzevrijheid krijgen, omdat ze als ze niet tevreden zijn kunnen overstappen naar een andere verzekeraar.

Link:  VWS: Uiterlijk 1 april 2010 uitsluitsel uitvoering AWBZ

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: Foto: VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.