Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Bussemaker: ‘Verpleging en verzorging kan verder bezuinigen’

Kleine verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen presteren beter dan grote instellingen, volgens een onderzoeksrapport van Gupta Strategists. Opdrachtgever staatssecretaris Bussemaker vindt dat de sector moet stoppen met bedrijfsmatig denken in termen van groeien en fuseren. De sector kan nog tot 2,8 miljard euro bezuinigen.
Bussemaker: ‘Verpleging en verzorging kan verder bezuinigen’

‘De voordelen van een grote organisatie bestaan niet of worden nog onvoldoende benut.’ Dit zei staatssecretaris Bussemaker in een reactie op het onderzoeksrapport ‘Trouw aan de belofte’ van Gupta Strategists. Gupta heeft Nederlandse verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (VVT-sector) in de periode 2007-2008 vergeleken op kwaliteit, financiële en operationele prestaties.

Breken
De staatssecretaris benadrukt dat de sector afstand moet nemen van de bestuurscultuur. ‘Er moet gebroken worden met puur bedrijfsmatig denken in termen van fuseren en groeien. Instellingen moeten denken vanuit de patiënt. En de professional. Ook dat leidt tot slimmer en goedkoper werken in de langdurige zorg.’

Dure inkoop
Het onderzoeksbureau komt tot de conclusie dat de VVT-sector 1 tot 2,8 miljard euro kan besparen door efficiënter te werken. Het gaat bijvoorbeeld om het schrappen van onnodige handelingen. Ook constateert het rapport dat de kosten van instellingen onnodig groeien door te dure inkoop van goederen. Wanneer kantoorartikelen, linnengoed of voeding niet elke dag maar bijvoorbeeld een keer in de maand worden besteld, is dit goedkoper. Scherper onderhandelen met leveranciers levert ook geld op.

Staartgroep
Uit het rapport komt verder naar voren dat de VVT-sector er financieel goed voor staat. Het eigen vermogen van de sector is toegenomen. Sommige instellingen doen het echter minder dan anderen. Volgens Bussemaker zou deze ‘staartgroep’ te rade moeten gaan bij de instellingen die het beter doen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ministerie VWS/foto ANP Valerie Kuypers

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben het bovenstaande mensen eens, wanneer kijkt Bussemaker eens echt naar de mensen en niet naar het geld.
  Er gaat zoveel geld over onze grenzen heen, laten ze nu eens meer geld aan onze eigen burgers besteden, vooral aan verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen.
  Ze moet zich dood schamen dat ze niet ziet waar ze tekort in schiet.
  Enne..PVDA is allang niet meer voor ons, de gewone burger.
  Ik denk dat mensen zoals Bussemaker zoveel arrogantie in haar heeft dat ze niet meer gewoon menselijk kunnen denken, laat staan reageren, eigenlijk zijn ze heel erg dom, alleen zien ze het zelf niet.

 3. Hoelang gaat u nog door met bezuinigen.
  U weet helemaal niet wat er speelt in de samenleving. Bezuiningen op de AWBZ ouderen,gehandicapten,chronisch zieken,het is te veel om op te noemen.Een heleboel mensen
  met zorg die u ze afgenomen heeft staan in de kou. OOk ouderen die straks niet meer naar de
  dagopvang kunnen,doordat u dat ze afneemt,door het bezuinigen van de AWBZ.
  U bezuinigt op de verkeerde dingen.
  U brengt vanuit mijn eigen ervaring het Fokus wonen voor mensen met een handicap dat al 35 jaar bestaat (zeer uniek) ook nog eens helemaal op hol. U kijkt allleen maar naar bezuinigen.Het gaat u om het geld niet om mensen. Ga het eens met eigen ogen bekijken en ga het veld in naar de mensen die hier mee te maken hebben. De PVDA was er altijd voor de gewone man maar daar lijkt het nu helemaal niet meer op. Ik stemde altijd PVDA,maar mijn ogen zijn open gegaan.Dus mijn stem daar niet meer naar toe.Nogmaals u zou er goed aan doen om eens bij schrijnende gevallen te gaan kijken,zoals gisteravond door uw bezuinigingen,de uitzending van die jongen met epilepsie waar de ouders voor zorgen,maar worden een groot gedeelte gekort met de AWBZ.
  Hoop dat er een veranderingen komen ten goede.En er beter nagedacht wordt voor de toekomst met het beleid dat u voert.

 4. Is Bussemaker ooit wakker geweest dan? Is het niet zo, dat als je hulp nodig hebt, je hemel en aarde moet bewegen om hulp daadwerkelijk te krijgen? Slaapt Bussemaker zo lekker dat ze niet ziet dat er hulpmiddelen aangevraagd worden vanuit de gedachte, dan heb ik dat maar vast, voordat ze weer gaan bezuinigen en ik niks krijg?
  Daar kan bezuinigd worden!
  Want veel hulpmiddelen staan ongebruikt, Mevr. Bussemaker!
  En dit hebben we voor een groot deel aan U te danken!
  Ik nodig U van harte uit, om een dag in mijn gezin mee te lopen, waar hulp nodig is, maar door Uw beleid niet voor handen is, om van de starheid van de WMO maar niet te spreken!
  Maar hier zult U Uw ogen wel voor sluiten, als ze al open waren…

 5. zorg is GEEN product!!!
  bussemaker wakker worden…
  elke situatie is op zich zelf staand.
  daar kun je wel een duur bureau op loslaten die vervolgens met de verkeerde mensen praten,
  geef elke client een maand bedrag,zodat ze dit zelf kunnen besteden,grote problemen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.maar u gaat waarschijnlijk u illustere voorganger achterna…….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.