Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bussemaker veroordeelt top Cordaan, ActiZ niet

Staatssecretaris Bussemaker vindt dat de top van zorginstelling Cordaan te veel salaris krijgt. Dat stelde zij afgelopen vrijdag in een interview in Het Parool. In 2008 kreeg topman Damen 275.00 euro en een bonus van 50.000 euro, terwijl volgens een ophanden zijnde salariscode de grens had moeten liggen bij 191.000 euro.
Bussemaker veroordeelt top Cordaan

Door Hedwig Neggers – In augustus berichtte de Amsterdamse krant uitgebreid over de kwaliteit van de zorg bij Cordaan. Die zou ondermaats zijn. Ook meldde de krant dat de top hoge salarissen krijgt. Inmiddels is gebleken dat de topman van Cordaan, Eelco Damen, in 2008 een bedrag van 275.000 euro kreeg en ook nog eens een bonus van 50.000 euro, ‘vanwege de goede afwikkeling van de fusie met Amsterdam Thuiszorg’.

Inleveren
‘Een salaris hoger dan 200.000 euro getuigt niet van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat salaris wordt bovendien opgebracht door alle Nederlanders. Die betalen maandelijks driehonderd euro aan de AWBZ’, zei Bussemaker vrijdag 2 oktoberin Het Parool. Het verbaast haar ook dat bestuurders een bonus krijgen als het goed gaat, ‘maar nooit iets inleveren als het minder gaat.’ De staatssecretaris oppert dat het inleveren van wat salaris door de top misschien een idee is om de zwemlessen van cliënten te betalen, waar volgens Cordaan niet genoeg geld voor zou zijn.

Dubbele
Bussemaker werkt met het kabinet aan wetgeving waarin een maximumsalaris wordt geregeld voor bestuurders in – onder meer – de zorg. Dat komt waarschijnlijk te liggen rond de 200.000 euro. Dat is volgens Bussemaker meer dan voldoende om een zorginstelling te besturen.
ActiZ, organisatie van zorgondernemers, spreekt op haar website de hoop uit dat er snel een breed gedragen regeling komt over de bestuurssalarissen in de zorg.

Als die regeling een feit is, zullen ActiZ en de leden zorgen dat nieuw overeengekomen bestuurssalarissen in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg daaraan voldoen, zo staat te lezen op de website. Uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers bleek eerder dat in 2008 het gemiddelde salaris van een bestuurder in een verpleeg- verzorgingshuis of thuiszorgorganisatie 117.500 euro bedroeg. Topman Damen kreeg van Cordaan, met de bonus erbij, meer dan het dubbele.

Salariscode
Onlangs stemde een ruime meerderheid van de leden van de NVZD, de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg, in met een nieuwe salariscode. Daarin staat dat bestuurders van grote en complexe zorgorganisaties maximaal 247.500 euro per jaar mogen verdienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bestuurders van academische ziekenhuizen. Voor andere bestuurders geldt een grens van 191.00 euro per jaar. Eerder stelde Aad Koster, directeur van ActiZ, op deze website dat zijn organisatie haar leden zal vragen zich aan die code te houden. ‘Dat is een eis die wij in het lidmaatschap opnemen’, stelde Koster.

ActiZ-woordvoerder Jaap Knoppert meldde vandaag echter dat ActiZ Cordaan – een van haar leden – niet zal aanspreken op de hoge beloning van topman Damen. ‘De salariscode zal deel uitmaken van de nieuwe Zorgbrede Governancecode, die op 1 januari 2010 ingaat. We kunnen de code niet met terugwerkende kracht toepassen. De code geldt alleen voor nieuwe salarissen.’ Verder stelt de woordvoeder dat het ‘niet bij de rol van ActiZ als brancheorganisatie past om leden hierop in deze fase aan te spreken.’

Klachten
Cordaan verkeert in zwaar weer. Bij een meldpunt van de Socialistische Partij (SP) ‘regende het klachten’ en ook de hoofdstedelijke tv-zender AT5 noteerde vijftig tot zestig reële klachten over tekortschietende zorg. Een rondgang langs instanties en politiek levert het beeld op dat Cordaan te weinig personeel heeft en te zeer een beroep moet doen op ongekwalificeerde krachten. Eigen medewerkers blijken ook bang om te spreken over de situatie in de zorg. In het vakblad Zorg + Welzijn verschijnt deze maand een achtergrondartikel over Cordaan.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Het Parool/Foto: ANP/Koen Suyk

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ook zucht , en al die huishoudelijke hulpen die voor een appel en een ei Kei goei Werk doen, en wellicht nog aan de kant geschoven worden voor medewerkers van een schoonmaakbedrijf want die zijn nog goedkoper !!!!!en die zijn aan t einde van de werkdag misschien wel vermoeider als iemand achter een buro met lunchafspraak hier en borrel daar.

  3. Zucht..vooral zorgen dat de top niets te kort komt en dan is er pas zorg voor diegene die het nodig heeft. Mijn zoon met een chronische psychiatrische aandoening komt de deur niet meer uit omdat hij geen beroep meer kan doen op ondersteunende begeleiding. Dat was te duur, hij heeft er geen recht meer op en nu mag hij bij de gemeente aankloppen die er ook geen zin in heeft. Ze moesten zich diep schamen, die lui die hun bankrekening maar blijven vullen. Maar ja, schamen..wie doet dat nog?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.