Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bussemaker moet invoering AWBZ-wijzigingen 1 jaar uitstellen’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Federatie Opvang pleiten voor een jaar uitstel voor de AWBZ-wijzigingen van staatssecretaris Bussemaker. Dit in plaats van een overgangsjaar in 2009. Beide brancheorganisaties vinden dat er nog te veel onduidelijkheid heerst, waardoor de plannen slecht uitvoerbaar zijn.
‘Bussemaker moet invoering AWBZ-wijzigingen 1 jaar uitstellen’

Door Alexandra Sweers – Staatssecretaris Bussemaker (VWS) houdt in haar brief aan de Tweede Kamer van 28 oktober vast aan de bezuiniging van 800 miljoen euro op de ABWZ per 1 januari aanstaande. Donderdag 30 oktober spreekt de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de maatregelen om ze vervolgens wel of niet goed te keuren.

Kraan
Volgens de VNG is het grootste probleem dat gemeenten geen beeld hebben van de cliënten die ze straks aan hun loket krijgen. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat, welke problemen ze hebben en welke hulp de gemeente moet bieden.

‘VWS suggereert dat gemeenten alles al in huis hebben en dat gemeenten alleen de kraan van het welzijnswerk wat verder open hoeven te draaien. Dit is niet het geval. Dit zijn voor gemeenten nieuwe vormen van ondersteuning die voorbereidingstijd vergen’, aldus de VNG.

Verlies
De Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor maatschappelijk- en vrouwenopvang, vreest dat ten minste 5000 mensen hun huidige zorg verliezen. ‘Omdat hun psychiatrische stoornissen als te licht worden beoordeeld door het indicatieorgaan. Daar bovenop verliezen 7.000 dak- en thuislozen en cliënten van de vrouwenopvang AWBZ zorg vanwege het wegvallen van de psychosociale grondslag’, stelt de organisatie. Ineke Smidt, directeur van de Federatie Opvang, vreest dat de maatschappelijke kosten oplopen als deze maatregelen worden goedgekeurd. ‘Ik verwacht een toename van schulden, uithuiszettingen, criminaliteit en opnamen in de intramurale gezondheidszorg.’

Brief
De staatssecretaris heeft gezegd in november alle gemeenten een brief te sturen sturen met duidelijkheid over de inhoud van de maatregel en de gevolgen. Voor de VNG is dit geen oplossing. ‘Concreet hebben gemeenten dan slechts een maand de tijd om zich voor te bereiden. Dat is onvoldoende en in strijd met de afspraak die tussen Rijk en gemeenten is gemaakt omtrent de invoering van nieuwe maatregelen’, aldus de VNG.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.