Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker licht pakketmaatregel in AWBZ toe

In een brief aan de Kamer licht staatssecretaris Bussemaker de pakketmaatregel toe die genomen wordt in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het gaat met name om de beperking van de aanspraak op de functie begeleiding, zo meldt VWS.

Deze functie – een soort voorziening – wordt uitsluitend gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid. Hij is bestemd voor mensen met matige tot zware beperkingen, die zonder deze hulp een grote kans hebben op ongewenste intramuralisering of verwaarlozing. (Foto: Ministerie VWS, bron BUZA)

Onderscheid
In de brief schrijft de staatssecretaris dat er bij deze maatregel geen onderscheid wordt gemaakt naar doelgroepen. Zowel de zorg in natura als het persoonsgebonden budget (pgb) blijft behouden. Straks wordt aan de hand van de de aard en de ernst van de beperkingen vastgesteld wie nog recht heeft op AWBZ-begeleiding.

Indicatie
Het komende jaar is een overgangsjaar. Mensen met een doorlopende indicatie zullen in 2009 nog niets merken van de verandering. Vanaf 2010 valt iedereen onder het nieuwe regime. Ruim 70 procent van de gebruikers van AWBZ–begeleiding houdt overigens deze aanspraak.

Toekomst
Door de veranderingen wordt de AWBZ voor de meest kwetsbare groepen

toekomstbestendig gemaakt, stelt Bussemaker. Overigens wordt er ook extra geïnvesteerd in de AWBZ voor betere kwaliteit, meer dagbesteding voor gehandicapten, meer keuzevrijheid voor wonen en meer handen aan het bed in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.