Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker besluit tot wenperiode eigen bijdrage

Tot 1 mei 2008 geldt een overgangsperiode voor mensen die een hogere eigen bijdrage voor AWBZ-zorg moeten betalen. De eigen bijdrage van 23.000 mensen die in een AWBZ-instelling verblijven zou per 1 januari met meer dan 100 euro omhoog gaan.
Bussemaker besluit tot wenperiode eigen bijdrage

Door Carolien Stam – Zo’n 23.000 mensen worden getroffen door een verhoging van de eigen bijdrage met meer dan 100 euro per maand. Het gaat om mensen die langer dan vijf jaar in een AWBZ-instelling verblijven en niet onder de vernieuwde eigen bijdrage-regeling vallen. Staatssecretaris Bussemaker heeft toch nog een overgangsregeling getroffen. Belangenorganisaties hadden al de noodklok geluid.

Kwijtgescholden
Mensen die meer dan 100 euro eigen bijdrage per maand moeten betalen hoeven in januari en februari het meerdere niet te betalen. Dat geld wordt kwijtgescholden. Mensen die meer dan 250 euro moeten betalen zal in maart en april het meerdere kwijtgescholden worden. Vanaf 1 mei 2008 betaalt iedereen de volledige nieuwe eigen bijdrage. Dat stelt staatssecretaris Bussemaker in een brief aan de zorgkoepels Actiz, VGN en Zorgverzekeraars Nederland.

Bezwaartermijn
Verder zal een betalingsregeling ook mogelijk zijn na 1 mei 2008, maar later zal het minder betaalde geld weer gewoon in rekening worden gebracht. Tevens gaat de bezwaartermijn van zes weken in vanaf 1 december 2007. Bussemaker denkt dat mensen zodoende nog voldoende tijd hebben om bezwaar te maken.

Overgangsregeling
De verhoging van de eigen bijdrage was al in 2003 aangekondigd. Mensen die vanaf 2003 in een AWBZ-instelling kwamen, moesten een eigen bijdrage betalen die afhankelijk was van hun inkomen. Mensen die al in een AWBZ-instelling zaten kregen een overgangsregeling. In 2006 besloot de regering dat de overgangsregeling per 1 januari 2008 zou stoppen.

Aantasten
Het ministerie van VWS verzuimde echter de betreffende groep mensen tijdig op de hoogte te stellen. Zij ontvingen half november een brief waarin hun nieuwe – herberekende – eigen bijdrage werd gepresenteerd. Belangenorganisaties maakten duidelijk dat voor een derde van de gehandicapten de eigen bijdrage zou verdubbelen en hun primaire bestedingen ernstig zou aantasten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.