Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burger vreest verschraling door decentralisatie

Er zijn meer nadelen dan voordelen aan de decentralisatie van taken naar de gemeenten. Dat vindt bijna de helft van de Nederlanders, blijkt uit het kwartaalrapport ‘Burgerperspectieven”van het SCP.

Steeds meer burgers maken zich zorgen over de deskundigheid van gemeenten, die sinds een jaar verantwoordelijk zijn voor de zorg, de jeugzorg en om mensen naar werk te begeleiden. Dat blijkt uit het eerste kwartaalbericht van 2016 van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Decentralisatie
Van de bevraagde Nederlanders vindt 48% dat er meer nadelen dan voordelen zijn aan de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten. Slechts 14% ziet meer voordelen, 55% vindt dat de decentralisaties vooral zijn bedoeld om te bezuinigen. Voor het onderzoek wordt sinds 2008 elk kwartaal een enquête gehouden door het SCP. Daarnaast zijn er focusgroepen en telefonische vervolginterviews.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft te maken met situaties waarin hulp van naasten of van professionals nodig is. Bureau I&O Research onderzoekt in samenwerking met Zorg+Welzijn wat de gevolgen zijn van de decentralisaties. Lees meer>>

Bezuinigingen
De bezuinigingen zijn het meest genoemde probleem van burgers. Ook mensen die de voordelen van decentraliseren  inzien, vrezen verschraling. Het leveren van maatwerk door gemeenten wordt overigens als grootste voordeel gezien. Op vragen over de decentralisatie vullen veel mensen in het antwoord op de vraag niet te weten. Veel respondenten hebben er geen mening over of hebben er zelf geen ervaring mee. Mannen, ouderen en mensen met een slechte gezondheid zien vaker meer na- dan voordelen. Vooral ouderen zijn wat negatiever geworden. Zij hebben relatief vaak ervaring met de gevolgen van de decentralisaties.

Rechten en plichten
Burgers geven aan zorgen te hebben over de deskundigheid en de capaciteit van de gemeenten om de decentralisatie te laten slagen. Verder is er onvrede over de verschillen tussen gemeenten: ‘In de ene gemeente kan alles, in de andere niks’, zegt een 67-jarige in het onderzoek. ‘We zijn toch allemaal Nederlanders met dezelfde rechten en plichten?’

Deskundigheid
Mensen zien ook dat de bezuinigingen, die aan de gemeenten zijn opgelegd, een belangrijke rol spelen in de beperkingen die zij ondervinden in de zorg en begeleiding. Er is ook ptimisme: ‘Gemeenten moeten zich nog inwerken en expertise opbouwen die voorheen bij het rijk zat. Dat kost tijd, maar als dit eenmaal gelukt is, betalen de voordelen van de decentralisatie zich uit’, aldus het SCP.

Lees hier het hele rapport van het SCP>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.