Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Budget zorginstelling in 2009 per patiënt bekeken

Zorginstellingen merken het vanaf volgend jaar in hun portemonnee als zij minder of meer patiënten behandelen die zwaardere zorg nodig hebben. Door de invoering van de zogeheten zorgzwaartebekostiging moeten de instellingen een beter bij de individuele patiënt passend budget krijgen.
Budget zorginstelling in 2009 per patiënt bekeken

De invoering van de zorgzwaartebekostiging in de AWBZ wordt al sinds 2006 voorbereid. Zo vond er overleg plaats met onder meer branche- en cliëntenorganisaties. Staatssecretaris Jet Bussemaker maakte donderdag bekend hoe de overgang naar het nieuwe financieringssysteemkan worden gemaakt.

Maatwerkregeling
Zo komt er een speciale maatwerkregeling voor zorgorganisaties die te maken krijgen met grote schommelingen in hun budget; een op- of afbouw van meer dan dertien procent. Vooral bij een grote terugval van het budget kunnen instellingen in de financiële problemen komen. Maar organisaties kunnen het vaak ook moeilijk opvangen als veel meer patiënten om intensievere zorg vragen.

Snel
Bussemaker wijst erop dat het nieuwe financieringssysteem meer is dan alleen een eerlijker wijze van verdeling van het AWBZ-budget over de verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg . Het moet er ook voor zorgen dat patiënten die aanspraak maken op zwaardere zorg, deze ook snel krijgen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.