Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buddyzorg vreest 100.000 euro bezuiniging

Stichting Buddy Netwerk vreest dat de eenzaamheidbestrijding in de gemeente Den Haag tot stilstand komt door de bezuinigingen van het Rijk. De stichting krijgt 40.000 euro minder subsidie als gevolg van de economische crisis en vermoedt dat de korting nog zal oplopen tot 100.000 euro.
Buddyzorg vreest 100.000 euro bezuiniging

Mensen in Den Haag die zich bijvoorbeeld door ouderdom, een beperking of ziekte eenzaam voelen, kunnen zich wenden tot Stichting Buddy Netwerk. Met het project 2tegen1zaamheid kunnen zij een dagdeel per week ondersteuning krijgen van een getrainde vrijwilliger. Het blijkt dat veel Hagenaren behoefte hebben aan buddyzorg, want wegens het grote aantal aanmeldingen is er tot oktober een cliëntenstop voor dit project.

Afhankelijk
De stichting vreest dat met de bezuinigingen de bestrijding van eenzaamheid in de gemeente tot stilstand komt. Met ingang van januari 2011 wordt ze gekort met 40.000 euro. Omdat Buddy Netwerk de regio Haaglanden en omstreken bedient, is de stichting afhankelijk van negen verschillende gemeenten. De mogelijke subsisievermindering kan zo oplopen tot een ton, aldus de stichting.

Wmo
‘De forse bezuiniging staat haaks op de komende ontwikkelingen’, vindt de stichting. ‘In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zal steeds vaker een beroep worden gedaan op informele zorg. De positie en rol die vrijwilligersorganisaties daarin spelen, wordt steeds groter.’

Zorgvrijwilligers
Bij Buddy Netwerk gaat men zich de komende weken buigen over mogelijke maatregelen. Samen met collegaorganisaties in het Platform Zorgvrijwilligers Den Haag, hoopt de stichting de lokale politiek op andere gedachten te kunnen brengen: om af te zien van de dreigende bezuinigingen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Stichting Buddy Netwerk/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.