Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Breda controleert kwaliteit thuiszorg

De gemeente Breda gaat de vijf nieuwe aanbieders van thuiszorg die per 1 januari aan de slag gaan vanaf die datum steekproefsgewijs op kwaliteit controleren.
Breda controleert kwaliteit thuiszorg

Dat schrijven B en W in antwoord op vragen van coalitiepartner GroenLinks en oppositiepartijen PvdA en SP. Hiermee hoopt het college de onrust over de aanbesteding van de thuiszorg in Breda te beteugelen. Het onderwerp heeft tot flinke beroering geleid en is op de agenda gezet van de commissie maatschappij van 1 september.

Aanbesteding
De drie fracties hebben ieder afzonderlijk vragen gesteld. Zij maken zich zorgen over de gevolgen van de aanbesteding, waardoor 4000 cliënten niet weten of ze hun hulp houden en ruim duizend thuishulpen gedwongen worden van werkgever te veranderen. De hulpen vrezen dat ze daardoor veel minder gaan verdienen. Vakbond AbvaKabo FNV heeft een warme zomer voorspeld en heeft bijeenkomsten belegd.
Het college spreekt tegen dat enkel is gekozen voor de goedkoopste aanbieders, hoewel dat uiteindelijk wel de doorslag gaf. In de beantwoording schrijven B en W dat ‘de (kwaliteits)eisen van de nieuwe aanbesteding veelal overeenkomen met de eisen van de vorige aanbesteding’. Alleen komt er nu ook een controle bij. Op vragen van SP en PvdA waarom Europees is aanbesteed, antwoordt het college dat hierdoor de zorg goedkoper en efficiënter kan worden. Dat is nodig om drie miljoen te bezuinigen die de gemeente minder krijgt van het Rijk op een budget van 13,7 miljoen voor 2012.

Personeel
De fracties maken zich ook zorgen over het huidige personeel en de mogelijkheid om bij de nieuwe aanbieders aan de slag te gaan. Al dan niet tegen gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden. Eerder hadden de vijf nieuwe aanbieders zich al bereid verklaard personeel over te nemen. ‘Voorop staat dat personeel in de zorg nodig is’, schrijven B en W. Het college neemt initiatief om oude en nieuwe werkgevers met elkaar te laten overleggen over overname van personeel. De gemeente gaat een bijeenkomst annex banenmarkt houden waarbij medewerkers informatie krijgen over de mogelijkheden per 1 januari. Er is echter geen sprake van een sociaal plan, zoals de PvdA vraagt. ‘Het is aan de hulp om te kiezen om wel of niet voor een andere aanbieder te gaan werken. Het is aan de aanbieders om afspraken te maken met personeel over arbeidsvoorwaarden’.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: BN De Stem / Foto: ANP

1 REACTIE

 1. Hallo,

  Verwoestend vind ik het besluit over de WMO aanbesteding, zeker omdat de nu gewezen partijen ook een bezuiniging wilden doorvoeren.
  Voor de werknemers in veel gevallen rampzalig.
  Een simpel rekensommetje: een thuishulp werkt ongeveer gemiddeld 15 uur per week, wordt 52 weken betaald. Loonverlies 3 euro per uur bruto. En dit voor 1000 werknemers.
  In deze som houd ik het allemaal aan de laag ingeschatte kant!
  Dat is dus 15x52x3x1000= 2340000 euro dat door dit besluit uit de zakken van werknemers wordt geklopt om een bezuiniging door te voeren!
  En dan hoeven de bedrijven die de gunning hebben gekregen zich niks aan te trekken van alle opgebouwde jaren, periodieken, enz., arbeidsvoorwaarden.
  Dus de werknemers betalen de rekening van hun al ondermaatse salaris! Schandalig. Hoe zou u het vinden als er met u zo werd omgegaan?
  Voor mijn partner gaat dit op een salaris van 1050 euro netto, waarschijnlijk 250 euro netto schelen.
  Hoeveel mensen kunnen hierdoor hun hoofd niet meer boven water houden en komen in de problemen? Bijstand, werkeloos, een gezin met kinderen onderhouden?
  Misschien kunt u hier iets mee en is er een brevet af te geven van wanbeleid door de gemeente.

  Gegroet S Kerstens.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.