Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandbrief: Kwaliteit jeugdzorg in het geding

Vakbonden en werkgeversorganisaties Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, Jeugdzorg Nederland en FBZ willen helderheid over hoe de jeugdzorg onder de regie van gemeenten geregeld gaat worden. Zij maken zich ernstige zorgen of de kwaliteit gegarandeerd is en stuurden een gezamenlijke brandbrief naar de Tweede Kamer.
Brandbrief: Kwaliteit jeugdzorg in het geding
Foto: ANP Photo

Vanaf 2015 wordt jeugdzorg een taak van gemeenten. Maar het is niet duidelijk hoe de jeugdzorg er dan uit komt te zien en of de 30.000 medewerkers in de jeugdzorg aan het werk blijven om gezinnen de ondersteuning te bieden die zo hard nodig is.

Kwetsbare jeugd

Abvakabo is bang voor een vergelijkbaar scenario als voor de thuiszorg waar veel mensen hun baan kwijtraken en cliënten geen recht meer hebben op zorg. Corrie van Brenk: ‘Werknemers komen op straat te staan en de mensen die zorg nodig hebben, staan in de kou. Dat moeten we niet willen. Met de zorg voor kwetsbare jeugd mag je geen enkel risico nemen en dat lijkt nu toch te gebeuren.

Arbeidsvoorwaarden

Niet alleen voor gezinnen, ook voor jeugdzorgmedewerkers is er nog veel onduidelijk over hun toekomst. Kunnen hulpverleners straks met dezelfde arbeidsvoorwaarden hun werk doen? Partijen in de jeugdzorg vragen de Tweede Kamer om deze voorwaarde in de nieuwe Jeugdwet te verankeren.

Goed opgeleide mensen

Toch is de verwachting dat zes- tot negenduizend mensen hun baan kwijtraken door het nieuwe jeugdzorgbeleid. Hans Kamps, voorzitter Jeugdzorg Nederland: ‘Het is een enorm verlies als deze goed opgeleide mensen zomaar aan de kant worden gezet, terwijl de vraag naar hun kennis en zorg blijft bestaan. Nu kunnen we er nog iets aan doen, straks is het te laat.’

Lees hier de brandbrief over jeugdzorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.