Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Borstlap moet voor rust zorgen rond Sensire

Hans Borstlap wordt de onafhankelijke waarnemer in de zaak-Sensire. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) hebben dat woensdag bekendgemaakt.
Borstlap moet voor rust zorgen rond Sensire
Foto: ANP Photo

De bewindslieden willen dat Borstlap, lid van de Raad van State, gaat toezien op de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek. Het is onrustig rond thuiszorgorganisatie Sensire sinds die het ontslag van 1100 werknemers aankondigde. Asscher en Van Rijn willen zo snel mogelijk duidelijkheid voor de ontslagen medewerkers van Sensire. Ook willen ze herhaling bij toekomstige aanbestedingen voorkomen.

Alfahulp

Volgens vakbond Abvakabo/FNV zou Sensire het ontslag al eerder hebben bedacht en met gemeenten hebben afgekaart de medewerkers na ontslag te laten terugkeren in een goedkopere constructie als alfahulp. Sensire stelde dat het niet meer betrokken is bij welke opvolging van de thuishulp dan ook.

Ingrijpend

Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de kwestie en vrezen dat er wordt gewerkt met schijnconstructies. Asscher en Van Rijn verzekerden de Kamer eerder al dat ook zij zich realiseren hoe ingrijpend het ontslag is en dat zij tegen schijnconstructies zijn waarbij mensen met een vast contract worden ontslagen om vervolgens voor een minder contract hetzelfde werk te gaan doen.

Rapportage

Van Rijn heeft gemeenten opgeroepen uiterlijk in november een knoop door te hakken over de thuiszorg in 2014 zodat de medewerkers voor 1 januari zekerheid hebben.De eerste tussenrapportage van Borstlap wordt begin november verwacht, de tweede aan het einde van het jaar. Voor 1 februari 2014 rapporteert hij niet alleen aan de twee bewindslieden maar ook aan andere betrokken partijen als de gemeenten en vakbond Abvakabo/FNV.
In de loop van 2014 wordt de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de adviezen van de commissie-Kalsbeek die ook de arbeidsrechtelijke positie van alfahulpen bekijkt.

Wat doet de commissie-Kalsbeek voor de huishoudelijke hulp?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.