Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boete NMa legt bom onder ketenzorg voor ouderen

De op de cliënt afgestemde zorg van instellingen wordt gefrustreerd door de regels van de marktwerking. Dat stelt brancheorganisatie Actiz na een boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit van acht miljoen euro aan vijf thuiszorgorganisaties wegens kartelvorming. ‘Er is een onwerkbare situatie op de zorgmarkt ontstaan’, stelt Actiz.
Boete NMa legt bom onder ketenzorg voor ouderen

Door Carolien Stam – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt aan vijf thuiszorgorganisaties bijna 8 miljoen euro boete op omdat ze in 2006 afspraken hebben gemaakt die tot kartelvorming hebben geleid. Bestuursvoorzitter Han Noten van Actiz stelt dat afspraken voor ketenzorg worden beoordeeld als kartelvorming. ‘Er is een onwerkbare situatie ontstaan.’

Keuzemogelijkheden
De NMa legt de boetes op omdat twee thuiszorginstellingen in de regio Kennemerland een geografische verdeling hebben gemaakt van de zorgmarkt. In ’t Gooi zijn drie thuiszorgorganisaties beboet omdat ze activiteiten aan elkaar hebben overgedragen, ‘waardoor er een strakke werk- en gebiedsverdeling ontstond’. Deze situaties beperken de cliënt in zijn keuzemogelijkheden voor de aangeboden zorg, aldus de NMa.

Criminaliserend
Actiz stelt echter dat de afspraken onderdeel zijn van investeringen in wijkgerichte zorg en om goede kwaliteit van zorg dichtbij huis te leveren. De brancheorganisatie vindt dat de NMa ‘een criminaliserend stempel geeft aan de intenties en behaalde resultaten voor goede zorg van de thuiszorginstellingen’.

Tegengesteld
Bestuursvoorzitter Han Noten van Actiz stelt dat het onmogelijk is voor zorgorganisaties met twee tegengestelde sturingsopdrachten te werken. Zorgkantoren belonen enerzijds de samenwerking van instellingen in de ketenzorg en wijkgerichte zorg. De NMa beoordeelt en beboet deze samenwerking als kartelafspraken. ‘Binnen deze kaders is goede zorg en gezonde bedrijfsvoering onmogelijk’, aldus Han Noten.

Parlementair onderzoek
Brancheorganisatie Actiz pleit voor een parlementair onderzoek om een oplossing te vinden voor de onwerkbare situatie die is ontstaan. ‘De kartelwaakhond beoordeelt de zorg als vrije markt, terwijl het kabinet tegen marktwerking in de ouderenzorg is’, illustreert Actiz de paradox. ‘Het wordt tijd voor een structurele oplossing om de cliënt goede en op elkaar afgestemde zorg te bieden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.