Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat zijn we toch ver!

Wat ben ik toch ver…ver van huis, denk ik, rijdend in een minibusje op Bali. Ik zit in een andere wereld, in een andere cultuur, té prachtig voor woorden. Het is makkelijk om als toerist mijn ogen te sluiten voor het dagelijkse leven dat schuilgaat achter de hotels, zwembaden en mooie tempels. Maar toch wil ik het weten: hoe gaat het met de kwetsbare burgers in de Indonesische samenleving?
Er verandert veel in het sociaal werk en kijk eens hoe organisaties en professionals hier op in springen!
Er verandert veel in het sociaal werk en kijk eens hoe organisaties en professionals hier op in springen!

In het minibusje hoor ik over de ingewikkelde en vaak schrijnende realiteit van kinderen met een verstandelijke beperking op Bali. Veel ouders houden deze kinderen hun hele leven binnenshuis, enkel en alleen omdat ze niet weten hoe zij hun kind kunnen laten meedoen en omdat er voor deze kinderen weinig plek is. Het heeft niets te maken met verwaarlozing of onwil, het is een kwestie van gebrek aan kennis en gebrek aan mogelijkheden.

Gelukkig wordt mij ook verteld dat er nu een dagopvang is in het stadje waar we zijn, een initiatief vanuit Nederland. Hier leren deze kinderen spelenderwijs vaardigheden aan en kunnen zo actiever meedraaien in het dagelijkse gezinsleven. Kleine stapjes, met een groot effect. Sociaal werkers gaan letterlijk deur voor deur langs om ouders te overtuigen van het nut en de kracht van de opvang. Veel ouders vinden het namelijk eng om hun kind ergens naartoe te laten gaan en voor een paar uur per dag ‘uit het oog te verliezen’. Gelukkig levert de inzet van de sociaal werkers uiteindelijk erg veel op.

Wat zijn we toch ver in Nederland, denk ik bij mezelf als ik uit het busje stap. Kijk eens wat we allemaal al doen! Er verandert veel in het sociaal werk en kijk eens hoe organisaties en professionals hier op in springen! Overal in Nederland zijn succesvolle wijkteams actief. Er zijn tal van initiatieven waarin kwetsbare burgers optimaal meedoen. Er wordt samenwerking gezocht met nieuwe partners. En daarbij zien we in Indonesië kansen om onze kennis over te dragen, wat leidt tot het opzetten van een dagopvang.

Natuurlijk moet er in Nederland nog veel gebeuren, maar het werk dat al wordt verzet in het Neder-landse sociale domein is echt iets om trots op te zijn. Iedere professional werkt dagelijks mee aan inclusie, ondersteuning, gezondheid en geluk. Ik voel me trots dat ook ik daar aan mag meewerken. Echt waar….wat zijn we toch ver!

Balinese stichting voor mensen met een verstandelijke beperking >>

 

Maaike Kluft is trainer en adviseur Vakmanschap bij MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.