Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veteranencafé

De waardering voor militairen neemt langzaam toe. Door de enorme inzet in Afghanistan, waarbij doden en gewonden zijn te betreuren, komt er steeds meer aandacht voor de mens achter de soldaat. Voor alle voormalige militairen die ons land hebben gediend onder oorlogsomstandigheden en bij vredesmissies, is tegenwoordig in Den Haag eind juni jaarlijks een Landelijke Veteranendag.
Veteranencafé

Een deel van die mannen en vrouwen ziet dat als een reünie, waar zij goede herinneringen ophalen en sterke verhalen vertellen. Anderen lijden onder hun ervaringen. Bij sommigen is de schade zo groot, dat zij ziek worden.

Sinds de jaren ’90 is het Nederlandse leger bijna permanent actief in risicovolle gebieden. Alle Nederlandse militairen hebben inmiddels in meer of mindere mate oorlogservaringen. Ook komen steeds meer verschrikkingen naar buiten over de Libanon-missie, waarvoor eerder nauwelijks aandacht was.
Sinds de invoering van de Wmo zijn welzijnsproblemen, dus ook die van veteranen, de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Waarschijnlijk heeft elke gemeente wel veteranen met psychische of medische klachten als gevolg van hun oorlogservaringen. Net als bij alle doelgroepen in de Wmo, zijn er grote verschillen in de mate waarin gemeenten veteranenproblemen onderkennen. Vooral gemeenten waar traditioneel veel militairen wonen, kennen goede initiatieven zoals veteranencafés. In veel meer plaatsen gebeurt niets.

Veteranen zijn namelijk geen prestatieveld in de Wmo. En ik hoor dat de weinige, maar belangrijke, initiatieven voor deze nieuwe Wmo-doelgroep daardoor nu alweer bijna overal onder druk staan. Gemakkelijk redeneren gemeentebestuurders dat deze inwoners onder verantwoordelijkheid zouden vallen van hun voormalig werkgever, Defensie.

Het is erg dat veteranen, die zich voor ons allen hebben ingezet, zo snel het gemeentelijk bordje worden afgeveegd. Het is ongehoord dat binnen de Wmo mensen op grond van de oorzaak van hun klachten worden buitengesloten. Dat gebeurt bij geen enkele andere doelgroep. Ik hoop maar dat de toegenomen waardering voor (oud-)militairen de komende jaren toch meer doorklinkt in deugdelijk gemeentelijk beleid om ook veteranen te laten meedoen in de lokale samenleving. Dat hoort bij de doelstelling van de Wmo.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.