Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verzekerd van gezondheid

Begin dit jaar was ik samen met mijn vriendin op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Na lang wikken en wegen, kozen we voor de HEMA-zorgverzekering. Een paar jaar geleden was dit niet in me opgekomen.

De vorige keer blogde Lennard over de nieuwe werkelijkheid >>
Op dit moment lijken alle verzekeringen zo erg op elkaar dat de 10% korting op alle producten van de HEMA’ de doorslag gaf in onze besluitvorming. Omdat je zo’n korting toch ook wil benutten kocht ik een week later voor mijn dochter een HEMA-fiets die al in de aanbieding was voor dertig euro met nog eens een extra zorgverzekeringskorting van drie euro. Voor mijn gevoel had ik hiermee mijn zorgverzekering al ruim terugverdiend. 

Dit ‘incident’ zette me aan het denken over zorgverzekeringen. Ik realiseerde me dat ik me helemaal niet tegen zorgkosten wil verzekeren. Ik wil mij verzekeren van gezondheid. Ik wil niet ‘gestimuleerd’ worden in een ongezonde leefstijl omdat ik de risico’s heb afgekocht met een ziektekostenverzekering. Ik wil niet als mijn onverhoopt wat overkomt, in een ziekenhuis terechtkomen waar geld wordt verdiend aan zieke mensen. 

Elke dag langer in een ziekenhuis levert voor hen een extra inkomsten op. Elke extra operatie levert extra inkomsten op. Ik wil niet op de kleine letters moeten studeren om af te wegen wat mij allemaal kan overkomen en of de reparatie daarvoor dan wel of niet ‘ kosteloos’  wordt uitgevoerd. Waarom is er geen gezondheidsverzekering waar ik aan kan deelnemen, die mij steunt in mijn strijd tegen de ongezonde verleidingen in de supermarktschappen en mijn zittend bestaan?

Ik wil dit gevecht met de kleine lettertjes voor zijn. Ik wil een gezondheidspolis geschreven in hoofdletters, die mij gezonde keuzes toeschreeuwt op een hippe en stimulerende manier. Een gezondheidspolis die mijn gezonde keuzes beloont. Ik wil gestimuleerd worden door gezondheidsprofessional die op hun beurt beloond worden voor het stimuleren van gezond gedrag bij al hun klanten. Ik wil, mocht het nodig zijn, in een ziekenhuis terechtkomen waar de artsen mij zo snel mogelijk weer up and running willen hebben. Die betaald krijgen voor mijn succesvolle herstel inclusief gedragsverandering en niet alleen voor de korte termijn fix.

Al het ziektekosten- en verzekeringsgeld dat wordt bespaard door een collectieve gezondere leefstijl, zou meer dan voldoende moeten zijn om in heel Nederland gezond gedrag te belonen. Ons zorgstelsel is hier echter niet op ontworpen. Tenminste dat vertellen alle ambtenaren, beleidsmensen, managers mij. Ik vraag hen geregeld; waarom ontwerpen we het stelsel dan niet opnieuw?

Iedereen is voor een focus op gezondheid, maar zonder sluitende businesscase beginnen we er niet aan. Blijkbaar is voor al die mensen de businesscase van het ziek zijn en het geld dat hiermee verdiend zo aantrekkelijk dat de andere kant van de medaille geen optie is.

Het lijkt erop dat in al die discussies één ding wordt vergeten. Ziek zijn is waardeloos. Ziek zijn terwijl het voorkomen had kunnen worden door wat meer op je gezondheid te letten is stom en waardeloos. Met positieve stimulatie kan veel ellende voorkomen worden. Een betere businesscase kan ik nauwelijks verzinnen.

Bij deze neem ik dan maar graag het podium om de HEMA te bedanken. Onbedoeld bijeffect van de 10% korting op alle producten heeft mij in ieder geval gestimuleerd tot het doen van een gezonde aankoop voor mijn dochter.

Vorig artikelCrimineel door beperking?
Volgend artikelVaktaal
Lennard van der Poel (1971) is mede-oprichter van Bloei.NL en een bevlogen ondernemer die zich sterk maakt voor gezondheid en met behulp van nieuwe technologie de gezondheidzorg revolutionair wil verbeteren. Bloei.NL is initiatiefnemer van onder andere de BETERapp en de Healthcoin.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.