Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Verbinding verbroken

Met alle heftige gebeurtenissen op de wereld moet Jacqueline Schilling terugdenken aan een van de meest indrukkwekkende momenten tijdens de inloop. Twee mensen uit totaal verschillende werelden ontmoeten elkaar op bijzondere wijze. 'Ik gun alle leiders, lokaal, landelijk en internationaal dat gevoel van verbinding.'
Jacqueline Schilling (1965) is sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein.

Ik maak normaal gesproken op deze plek geen statements over politiek of andere heikele onderwerpen. Dat ga ik ook nu niet doen. Maar natuurlijk houdt alles wat er zich in de wereld afspeelt ook mij bezig, en is het ook op mijn werkplek geregeld onderwerp van gesprek.

De woorden die bij mij opkwamen deze week waren: ” Verbroken verbinding”. Op zoveel plekken, en in zoveel onderlinge relaties is op dit moment, op verschillende manieren, de verbinding verbroken.

Ontmoeten geeft begrip

Bij inloophuizen en veel andere plekken in het sociaal werk draait het om elkaar ontmoeten. En om het zoeken naar verbinding. Ook wanneer je uit verschillende werelden komt en elkaar misschien niet altijd begrijpt.

We ontdekken telkens opnieuw dat er meer is dat ons als mens verbindt dan dat we van elkaar verschillen. En die ontdekking heeft ook begrip tot gevolg, begrip voor elkaars manier van zijn en manier van doen. Dan blijft het verschil soms lastig, maar blijven we wel in verbinding met elkaar.

Van vijand tot lotgenoot

Eén van de meest indrukwekkende momenten tijdens een inloop was voor mij toen een oudere dame uit Irak(laat ik haar Sarah noemen) en een jonge vrouw (Mila) uit voormalig Joegoslavië naast elkaar kwamen te zitten. Sarah was als christen gevlucht voor het geweld van moslims. Mila was als moslima juist gevlucht voor het geweld van christenen. Voor Sarah was het contact op dat moment te beladen en Mila was zo wijs om even afstand te nemen.

Maar de volgende dag kwam Sarah er bij mij op terug. Ze had thuis met haar dochter over haar ervaring gesproken, en besefte dat het heel bijzonder was dat ze zo naast elkaar hadden gezeten. Vanuit twee verschillende werelden, maar eigenlijk met hetzelfde verhaal. Wat een kracht van elkaar ontmoeten! Van een onbekende vijand bleek de ander eigenlijk een lotgenoot.

Een mooiere wereld

Vanuit die ontmoeting ontdek je wat we elkaar, juist ook in die verscheidenheid, te bieden hebben. Ik gun alle leiders, lokaal, landelijk en internationaal dat gevoel van verbinding. Dan zou de de wereld er vast een stuk mooier op worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.