Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal maakt gezond

Medici weten het, sociale professionals weten het: sociaal maakt gezond. Een sociaal netwerk, be-taald en onbetaald werk, lotgenotencontact, dagbesteding, de kerk. Al deze sociale activiteiten leveren een bijdrage aan onze gezondheid. We voelen ons gezonder, ook wanneer we een beperking of ziekte hebben. En we leven ook gezonder. Dit weten we, maar wat doen we met die kennis?
Sociaal maakt gezond
Foto: Johan van Walsem

Onlangs was ik op het Nederlands Congres Volksgezondheid. Er waren opvallend weinig deelnemers uit de sociale sector. Om precies te zijn zag ik één opbouwwerker op de deelnemerslijst. Natuurlijk weet ik dat sociale professionals meer dan genoeg om handen hebben. Met de bezuinigingen en de decentralisaties, met Welzijn Nieuwe Stijl. Oh ja, en natuurlijk met het ondersteunen en helpen en organiseren en faciliteren van ontmoeting, van actieve burgers, van mensen met problemen. Moeten ze zich dan ook nog met gezondheid bezighouden?

Mijn antwoord is: ja, dat moet! Want in de wereld van preventie en gezondheidsbevordering is eenzelfde beweging gaande als in de sociale sector. Meer de burger centraal, meer zelf- en samenredzaamheid, meer samenwerking, meer co-creatie. Je ziet bijvoorbeeld dat GGD’en aan de slag gaan met burgerparticipatie, intersectorale samenwerking, de verbinding van zorg en preventie, participatie, de transities en nieuwe professionele competenties. Maken ze daarbij gebruik van de kennis en ervaring van hun sociale collega’s? Mondjesmaat, hoewel gelukkig steeds meer. Vaak wordt het wiel opnieuw uitgevonden.

Beseft u als sociale professional dat uw werk een positieve bijdrage levert aan de volksgezondheid? Ik hoop het. Ik hoop ook dat u dat besef omzet in gedrag. Ga praten met de GGD, met de wijkverpleging, met de huisarts. Kijk waar en hoe u elkaar kunt versterken. Wend u gezamenlijk tot de gemeente en zorgverzekeraars. En lever zo vanuit verschillende sectoren een bijdrage aan waar het werkelijk om gaat: Nederlanders die weten om te gaan met tegenslagen en gebreken en die binnen hun eigen mogelijkheden optimaal aan de samenleving kunnen deelnemen. Zo ziet een gezond Nederland eruit.

Aletta Winsemius werkt als senior onderzoeker Trends en Debat bij Movisie.

Oproep

Movisie is op zoek naar voorbeelden waarbij de verbinding sociaal en gezond wordt gemaakt. Kent u projecten, activiteiten, organisaties, burgerinitiatieven, onderzoek? Stuur een mail naar a.winsemius@movisie.nl. www.movisie.nl/sociaalengezond gaat binnenkort online.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.