Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenmishandeling onbekend

Ouderenmishandeling is een relatief nieuw onderwerp voor gemeenten. Gemeenten weten ook niet van elkaar wat ze doen op dit gebied. Dat blijkt uit een in 2012 gehouden inventarisatie.
Ouderenmishandeling onbekend

Zeventwintig ambtenaren zijn ondervraagd op het onderwerp. De conclusie van de inventarisatie is eenvoudig.  Alle centrumgemeenten hebben het thema duidelijk op het netvlies staan.  Dit lijkt een goede score, maar in de conclusie staat ook dat ‘waar sprake is van samenwerking, betrokkenheid en overleg, dit vooral is op het beleidsterrein huiselijk geweld in brede zin’.

Omdat ik colleges geef in de minor Ouderen Wonen Zorg & Welzijn leek het mij interessant en nuttig om met studenten (verpleegkundigen en social workers) een verkenning te doen op de rol van de hulpverlener in dit vraagstuk. De studenten ontvingen tien beleidsdocumenten variërend van een startnotitie, tot een plan van aanpak en een regionale kadernota. Uit die beleidsdocumenten zochten zij vervolgens de aanknopingspunten met ouderenmishandeling.

De oefening bevestigde wat wij al wisten uit de VWS/VNG inventarisatie. Ouderenmishandeling heeft niet tot nauwelijks een plaats in het gemeentelijke beleid. In een enkel geval wordt ouderenmishandeling zelfs gekoppeld aan jeugdzorg. Methodieken voor de aanpak van ouderenmishandeling ontbreken en als er al methodieken zijn, dan zijn die ontleend aan andere beleidsterreinen (huiselijk geweld, kinderbescherming en kindermishandeling bijvoorbeeld).

Interessante bijvangst van de oefening is dat studenten de grootste moeite hadden met het vertalen van beleidsdocumenten in concrete activiteiten waarmee de hulpverlening mishandeling kan aanpakken. Beleidsmakers zijn sterk afhankelijk van hulpverleners om beleid te vertalen naar concrete methodieken. Uit de gehouden (niet representatieve) oefening blijkt vooralsnog dat de laatste groep kansen laat liggen in een complex onderwerp dat naar verwachting groter zal worden als gevolg van de vergrijzing en ontgroening.

De studenten hebben overigens genoten van de oefening, blijkend uit de evaluatie. Zij waren echter ook blij dat er aandacht werd besteed aan het lezen van beleidsdocumenten, een volgens hen onderbelicht onderwerp in de sectoren zorg en welzijn.

Lees hier de Inventarisatie Ouderenmishandeling, 2012 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.