Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op de bonnefooi transformeren?

Op de bonnefooi gingen we met ons vijfjes en onze Eriba richting Frankrijk. Het woord bonnefooi is afgeleid van het Latijnse bona fide wat betekent in goed vertrouwen. Ook het Frans kent deze betekenis voor bonne foi. Ik las ergens dat vakantiegangers die op de bonnefooi vertrekken het vertrouwen hebben dat ze goed terecht komen tijdens hun reis. Dat is bij ons ook het geval.
Op de bonnefooi transformeren?

De vorige keer blogde Elsbeth over mensen uitdagen en aanmoedigen >>

Al mijn vier reisgenoten, groot en klein, vinden het prima om ‘ergens’ naartoe te gaan. Dat ‘ergens’ is een plek waar het zeker goed is. En als blijkt dat dat ‘ergens’ toch tegenvalt, dan zijn we ook zo weer weg. Heerlijk die vrijheid. Ik ben een echte trekker en houd van verrassingen. Au revoir, bon voyage!

Vertrouwen

Tijdens deze vakantie werd mij duidelijk dat het bij op de bonnefooi op reis gaan niet alleen gaat om het vertrouwen dat je goed terecht komt. Het gaat ook om het vertrouwen dat je gehoord wordt bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Want alleen dan komt iedereen in het reisgezelschap in beweging, vooruit.

Vraagstukken

De hakken van mijn dochter gingen (letterlijk) in het zand op het moment dat ik opperde weer eens verder te gaan trekken. Zij wilde de situatie op een nieuwe camping eerst uitvoerig verkennen door de kat uit de boom te kijken. Op het moment dat zij zich op haar gemak begon te voelen, zat ik alweer met de kaart op schoot te zoeken naar nieuwe plekken om te ontdekken. We waren met ons vijven op pad, het was ónze vakantie. Dat betekende dat we er met ons vijven het beste van zouden moeten maken.Regelmatig werden de volgende vraagstukken ’s avonds bij het kampvuur besproken: willen we hier nog blijven of trekken we verder? Richting zon of zee? Met of zonder zwembad? Lang in de auto zitten of zoeken we het dichter bij?

Vraagstukken over de richting van de reis, over de te ondernemen activiteiten en vraagstukken over het tempo van de reis. Zijn dat niet dezelfde vraagstukken die aan de orde zijn bij de huidige ontwikkelingen in zorg en welzijn, waar nieuwe reisgezelschappen richting 2015 vertrekken?

Gezamenlijke zoektocht

Deze vakantie hebben we elkaars grenzen opgezocht en hebben we grenzen verlegd. We hebben elkaars ritme en reistempo leren kennen en hebben geleerd rekening te houden met elkaar. We hebben regelmatig de gulden middenweg gekozen (“Oké, niet meer dan twee kastelen deze week) en soms ook juist iemands wens centraal gezet ( Yes, een super cool zwembad). Het was ónze gezamenlijke reis en het was très bon.

Transformeren

Niemand weet waar we in 2015 staan. Betekent dat dat we op de bonnefooi aan het transformeren zijn? En is het bonne foi? In vertrouwen op een goede bestemming? Heeft u voldoende vertrouwen dat wat u belangrijk vindt, werkelijk meetelt bij de keuzes die gemaakt worden en de beslissingen die genomen worden? Hoe vaak zit u bij een kampvuur en wie is daarbij aanwezig?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.