Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland scoort hoog op geweld

Waarom scoort Nederland zo hoog als het gaat om geweld tegen vrouwen? In Europa is 33 procent van de vrouwen slachtoffer geweest van geweld, in Nederland gaat het om 45 procent. Zeven procent van de vrouwen heeft in Europa te maken gehad met seksueel geweld door hun partner. In Nederland gaat het om elf procent.
Nederland scoort hoog op geweld
Foto: Johan van Walsem

Het blijkt allemaal uit onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten dat dit voorjaar is gepresenteerd. Nog een cijfer: elf procent van de vrouwen in Europa is slachtoffer geweest van seksuele intimidatie via internet. In Nederland is dat zeventien procent.

Komt geweld tegen vrouwen in Nederland vaker voor? Ik denk het niet. Het onderzoek laat enorme verschillen zien tussen Griekenland, Spanje, Italië, Portugal die lager scoren dan Nederland, Duitsland en Zweden. Zou het niet alles te maken hebben met het feit dat geweld in Nederland meer bespreekbaar is? En dat vrouwen hier weerbaarder en mondiger zijn, dat ze minder het geweld dat hun aangedaan wordt accepteren? Misschien mogen  we, na de eerste schrik, wel een  beetje blij worden van de verschillen in cijfers. Niet blij over de hoeveelheid maar blij dat zo’n grote groep zich durft uit te spreken en dat we in een samenleving leven waar dit niet als normaal beschouwd wordt.

Kunnen we iets met de uitkomsten?  De cijfers vragen wat mij betreft om een kritische blik op de manier waarop we dit geweld aanpakken. Zowel op het niveau van de Europese Unie als op nationaal niveau zijn overduidelijk maatregelen nodig om geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden. Ik ben blij dat dit onderzoek om de vijf jaar wordt herhaald. Zo krijgen we de kans om deze maatregelen te vergelijken op het maatschappelijk rendement die zij opleveren.

Het biedt ons ook de kans om van anderen te leren. Want al hebben wij geweld tegen vrouwen goed op de agenda staan, de seksespecifieke aandacht voor dit thema is helaas nog minimaal. Wij gaan nog steeds te vaak uit van een sekseneutrale aanpak en daar doen wij vrouwen en mannen geen recht mee. Bovendien bereiken we daardoor niet het gewenste resultaat in onze samenleving, vertellen deskundigen, ngo’s en het VN-vrouwencomité ons al jaren . Willen we geweld tegen vrouwen duurzaam aanpakken? Dan zullen we in ons beleid rekening moeten houden met de achterliggende oorzaken hiervan. Anders blijft het water naar de zee dragen.

Lou Repetur is Senior Adviseur Huiselijk, Seksueel Geweld en Veiligheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.