Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorg is sexy

Binnenkort komt RTL met het programma ‘Ik Zorg Voor Jou’. Een programma over het leven van mantelzorgers. Nee, het gaat niet over de beste mantelzorger van Nederland.
Roos Scherpenzeel
Roos Scherpenzeel

In dit programma worden overbelaste mantelzorgers ondersteund door een mantelzorgcoach van Mezzo. Mantelzorgers zijn in beeld en de boodschap van RTL is voor mij duidelijk: mantelzorg is sexy.

Ik ben blij met zulke programma’s. Hoe meer aandacht voor de lastige situatie van mantelzorgers, hoe beter dat voor hen is.

Sexy is niet het woord dat gemeenten gebruiken als ze het over mantelzorg hebben. Maar ook zij hebben mantelzorgers goed in het vizier. Er zijn stimuleringsprogramma’s, agenda’s en werkgroepen die zich bezighouden met mantelzorg en de samenwerking tussen de formele en informele zorg. Allemaal positieve ontwikkelingen, dus waar maak ik me druk om?

Het valt mij op dat dit in de praktijk nog niet goed te zien is. Mantelzorgers zitten niet automatisch aan de keukentafel. Uit onderzoek van de VNG blijkt dat gemeenten het idee hebben dat ze wat dit betreft aardig op weg zijn. Onderzoek van Mezzo spreekt dit tegen. Mantelzorgers worden vaak niet uitgenodigd voor het gesprek. Zelf hoor ik regelmatig van professionals dat ze geen tijd hebben – of van hun organisatie of gemeente geen tijd krijgen – om met mantelzorgers te praten.

Mijn wens voor 2016 is dat Nederland zijn hoofd een kwartslag draait. En dan heb ik het vooral over professionals. Niet alleen naar cliënten kijken maar ook naar de mensen die naast hen staan. Een cliënt niet alleen zien als individu maar ook als onderdeel van een gezins- en familiesysteem. Ik hoop dat het nieuwe RTL-programma een nieuw elan brengt: heel Holland mantelzorgt.

Roos Scherpenzeel, Expertisecentrum Mantelzorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.