Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is Scandinavië een sprookje?

Ik krijg een bericht van een redacteur van Geron, een tijdschrift over ouder worden & samenleving. De redacteur heeft Het sprookje van de Scandinavische verzorgingsstaat gelezen, mijn blog van 13 juni 2013 over de onjuiste en te rooskleurige beelden die Nederlanders hebben over Scandinavië.
Is Scandinavië een sprookje?

Daarin schreef ik dat we denken dat we naar het Noorden moeten kijken om de transitie van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving te kunnen voltooien. Maar daarbij laten we ons misleiden door goede marketing. De redacteur vraagt of ik naar aanleiding van de blog een uitgebreid artikel wil schrijven. Samen met collega-blogger Ben Boksebeld heb ik dat gedaan: over de transitie van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving in Scandinavië.
We deden een rondje langs de velden in vier landen en schreven een artikel met als titel: Heterogene ouderenzorg in Scandinavië. Tijdens ons korte onderzoek en door de contacten met onze collega’s in Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland maakten wij kennis met leuke initiatieven. Ouderenzorg is gewoon hip! Niemand kan zich onttrekken aan de zorg voor elkaar! Het loopt door alle overheidsbeleid, van ruimtelijke ordening via onderwijs en cultuur naar economische zaken. Zonder heterogene oplossingen geen bestendige toekomst in Scandinavië voor jong en oud. Wat denkt u bijvoorbeeld van een project in Noorwegen om regionale krimp te veranderen in regionale groei? In Zweden wordt gewerkt aan het organiseren van betere randvoorwaarden voor duurzame economische groei in regio’s waar jongeren wegtrekken en daarmee kennis die nodig is om de regio’s te kunnen blijven ontwikkelen.

We kwamen een veelheid aan initiatieven tegen in het domein van Living Technology in Denemarken. Interessant voor ons als docenten van een hogeschool die dit thema heeft omarmd, maar ook voor de honderden hulpverleners en mantelzorgers die zorg als thema hebben.

Het idee van coöperatieve samenwerking is springlevend in Finland. Overheden die co-creëren met burgers is geen hype meer, maar gewoon dagelijkse kost. Nooit gedacht dat een overheid zo actief zou zijn, maar in Finland doen ze het gewoon.

Nu kan de conclusie zijn dat we dus toch Scandinavië als voorbeeld moeten nemen voor onze transitie, maar die conclusie is te eenvoudig. Meer daarover begin maart in Geron.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.