Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Imago

Er zijn onderwerpen genoeg voor een blog. Konden verpleegkundigen en verzorgenden eerst niet rekenen, werd er vervolgens van hen gevraagd om seksuele handelingen te verrichten in de thuiszorg en als klap op de vuurpijl werden zij ook nog beschuldigd van ouderenmishandeling en voor het stelen van eigendommen van cliënten.
Imago

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

De ouderenzorg kwam weer in het nieuws de afgelopen weken. Deze berichten helpen niet het imago van de vele hard werkende gezondheidszorgers te verbeteren. Slecht onderbouwde verhalen over diefstal door verzorgenden mogen misschien wel de voorpagina van landelijke dagbladen halen, het draagt er niet aan bij het verzorgende beroep als een serieus vak te zien.

Gelukkig kan ik vanaf deze plaats positieve geluiden laten horen. Verplegen en verzorgen van mensen vergt weliswaar veel van je, het is een beroep wat er toe doet en waarin je jezelf kunt ontwikkelen, zelfs tot het masterniveau. Helaas gaan er te veel hoger opgeleide gezondheidszorgers het management in, terwijl juist de verdieping van en in je vak van zoveel meerwaarde kan zijn voor de kwaliteit van zorg.

Ondanks bezuinigingen is er altijd werk in de zorg, dit blijkt uit de roep om 12.000 professionals voor de ouderenzorg en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers die goed opgeleide ervaren verpleegkundigen en verzorgenden afwijzen wegens te hoge kosten, zou ik willen oproepen naar de lange termijn te kijken. De kosten gaan voor de baten uit en kwaliteit heeft z’n prijs; daar hoef je geen econoom voor te zijn. Laat gezondheidszorgers zich ontwikkelen tot professionals die met handen, hart én hoofd hun werk doen. Dat mag de hele wereld weten. Investeer in deze mensen zodat ze behouden blijven voor de zorg.

Blijkbaar vinden we het heel gewoon als de minister bezuinigingen in plaats van investeringen over de gezondheidszorg afroept. Als voormalig psychiatrisch verpleegkundige doet het mij pijn om de bezuinigingen in de ggz te horen. Waar is de tijd gebleven dat wij als team nog met 80 psychiatrische patiënten op vakantie gingen en er ook nog voldoende mensen waren die bij de thuisblijvers achterbleven? Toch is en blijft het een prachtig vak, dat mag ook wel eens gezegd worden.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.