Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Even oefenen

Nadat mijn moeder definitief naar het verzorgingshuis was gegaan vonden wij in huis een boekje. Op zich niet opmerkelijk want het huis van mijn ouders staat vol met boeken, maar in het boekje zat een papiertje met daarop geschreven berekeningen.
Even oefenen

Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>

Elkaar aankijkend vroegen wij ons af wat de betekenis was van dat papiertje. Mijn vader herinnerde zich een uitspraak. “Ik moet oefenen want ik ben het een beetje kwijt”. Destijds maakte ons dat niet alert, iedereen moet wel eens even oefenen.

Achteraf was het dus een pijnlijk signaal. Ik moet denken aan dit voorval, omdat ik hoop te gaan afstuderen aan de VU in Amsterdam en in de afgelopen jaren is dikwijls gevraagd waarom ik zo graag wilde studeren. De enige reden is mijn moeder. De tijd is gekomen om haar overgedragen eigenschappen te gaan benutten.

Het onderwerp van mijn afstudeerproject is zorgvuldig gekozen en is maatschappelijk relevant. De bezuinigingen in de publieke sector kunnen ermee worden opgevangen en maatschappelijke betrokkenheid kan worden vergroot. Het raakt aan filantropie en de civil society. Experts uit het land zijn er bij betrokken, kortom belangrijk genoeg om door anderen erg groot te worden gemaakt (hoewel ik absoluut en gelukkig niet de eerste of enige ben die zich op dit onderwerp is gaan storten).

Voor mij geldt slechts het feit dat ik weer ‘even kan oefenen’ in de geest van mijn moeder. De woorden die aan het onderwerp raken, passen bij de filosofie van haar, de oplossingen die worden aangedragen zou zij zeer hebben gewaardeerd. Kortom, het is een onderwerp dat toekomst biedt met een stevig verleden als noodzakelijk fundament.

Ik hoop u vanaf deze plaats in de komende maanden te blijven informeren over de vorderingen. Dit was de laatste blog over mijn moeder. Bedankt voor de vele reacties via deze website, twitter en tijdens persoonlijke ontmoetingen. Mijn vader, broer en ik hebben het zeer gewaardeerd en wij hopen dat de aandacht voor dementie niet zal afnemen.

Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is ontwikkelaar en uitvoerder van opbouwwerk en participatie projecten. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle. De komende maanden schrijft hij over persoonlijke gebeurtenissen nadat zijn moeder is getroffen door dementie en zijn vader mantelzorger is geworden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.