Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit is niet voor jou

Inderdaad, je leest het goed. Je kan nu stoppen en iets anders gaan doen. Dit is niet voor jou. Even goede vrienden, maar we nemen nu afscheid. Veel succes verder.
Lennart Pilon

De vorige keer blogde Lennart over wat je moet weten over vrijwilligerscijfers >>

Sommige dingen zijn niet voor iedereen. Sterker nog,  ik ben er van overtuigd dat heel veel dingen niet voor iedereen zijn. Ook vrijwilligerswerk. Of misschien wel juist vrijwilligerswerk.

Ik denk ook dat de meeste vrijwilligersorganisaties niet vaak genoeg mensen afwijzen. Logisch ook, want je wil graag mensen samenbrengen en afwijzen staat daar lijnrecht tegenover. En, eerlijk is eerlijk: je hebt altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Toch ben ik er van overtuigd dat genoeg afwijzen je organisatie veel sterker maakt.

Soms is het duidelijk: je hebt iemand nog om op dinsdag mee te werken, en je nieuwe aanmelding kan alleen op vrijdag. En soms is het minder duidelijk: een kok die de sterren van de hemel kookt, maar niet wil dat gasten meewerken in de keuken. Terwijl jullie er juist voor staan om dat zoveel mogelijk te stimuleren. Lastig kiezen, als je eigenlijk te weinig koks hebt.

Of iemand die alle taken uit kan voeren, maar dat maar één keer per maand kan doen, terwijl je één keer per week aan inzet vraagt. Wat kies je?

De oplossing is simpel: weet waar je voor staat, waarom je doet wat je doet en hoe dat in de dagelijkse praktijk terugkomt. Dat is de maat die je neemt – en dan weet je meteen of mee-eten met de gasten belangrijk is, en of één keer per maand werken ok is.

Dus eigenlijk is het andersom: je bedenkt niet voor wie je níet bent, je bedenkt voor wie je wél bent.

Voor wie is jouw organisatie? En voor welke vrijwilligers? Wie straalt uit waar jouw club voor staat? Laat het me weten via Facebook of twitter. Ik ben benieuwd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.