Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De blauwe hesjes van Cordaan

In Amsterdam zie ik ze wel eens voorbij scheuren: van die autootjes met daarop ‘Cordaan’. Cordaan klinkt op zich goed. Maar waar staat het eigenlijk voor? Het schijnt iets met zorg te maken te hebben, met gehandicapten en met thuiszorg. Wat precies is niet duidelijk.
De blauwe hesjes van Cordaan

De bedrijfsnaam is ongetwijfeld bedacht door een uitgekookt reclamebureau dat heel slim de termen ‘kompaan’ en ‘kordaat’ combineerde. Maar welke diensten levert zo’n instelling nou precies? Het zijn van die vragen waar ik in de ochtendspits mijn hoofd nogal eens over breek.

De laatste tijd is duidelijk geworden wat Cordaan eigenlijk zou moeten doen: thuiszorg leveren en mensen met beperkingen verzorgen. Hoewel de directeur afgelopen jaar maximale bonussen opstreek boven op zijn toch al maximale salaris, blijven de prestaties op de werkvloer ver achter. Bestuurder Eelco Damen verdiende de bonus voor zijn prestaties bij de fusie met het failliete Amsterdam Thuiszorg.

Inmiddels bleek dat Cordaan Thuiszorg niet merkte dat een cliënt met verstandelijke beperkingen volledig verloederde. Ook deed de instelling niets met klachten uit diens naaste omgeving. De klachten die vervolgens binnenkwamen bij meldpunten over andere Cordaan-onderdelen waren zo mogelijk nog schrijnender. Bij de dagbesteding is sprake van te weinig toezicht en is het personeel vaak ongeschoold. Bovendien is er veel achterstallig onderhoud bij de voorzieningen. Cliënten worden in goedkope blauwe hesjes gehuld om ze snel weer op te kunnen sporen als ze gaan dolen. Een treuriger symbool voor personeelsgebrek en verwaarlozing lijkt mij haast niet denkbaar.

Het vervelende is dat we zo langzamerhand gewend raken aan dit soort verhalen. De droevige werkelijkheid achter de mooie logo’s is dat Cordaan geen kompaan is van de meest kwetsbaren, maar een organisatie die veel van zijn cliënten verwaarloost.

Lees het artikel ‘De angst regeert bij Cordaan’ in het Z+W magazine van oktober

Ga naar het dossier Cordaan

1 REACTIE

  1. Beste Martin,
    Als ex middenkaderlid van Cordaan doet uw kolom mij verdriet. Een korte weergave van de problemen binnen Cordaan op deze manier is een slag in het gezicht van de vele hard werkende medewerkers van Cordaan.
    Het is zeker zo dat er binnen Cordaan geen juiste sfeer is, maar vele medewerkers zetten zich met veel overgaven in voor hun Cliënten. Maar er zijn ook mensen die niet op de goede manier werken, maar wel met veel liefde en inzet. Daar moet je als organisatie iets mee.
    De vele verandering vanuit de politiek hebben gevolgen voor de manier van zorg geven. Dat zou eens beter belicht moeten worden. Nu wordt daar niets over kenbaar gemaakt, maar de gevolgen ervan zijn groot. Verplaatsing van geld vanuit zorg naar WMO. Vanuit de indicatie alleen nog maar ruimte voor voorgeschreven taken of handelingen. En zo kan ik nog verder gaan.
    Graag zag ik daar aandacht voor. Zeker in de landelijke pers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.