Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De barometer van Nieuw-West

Om achterstanden aan te pakken moet je niet alleen reageren op bewoners die zich melden met problemen, maar is het goed om proactief en preventief te werken. Hiervoor heb je wel bepaalde informatie nodig. Ik ben als informatiemanager bij SEZO, een maatschappelijk dienstverlener in Amsterdam Nieuw-West, betrokken bij de ontwikkeling van een tool die bepaalde trends kan voorspellen.
'We hebben een barometer ontwikkeld die met behulp van Google Earth en geografische gegevens van cliënten verschillende soorten sociaal demografische data kan presenteren.'
'We hebben een barometer ontwikkeld die met behulp van Google Earth en geografische gegevens van cliënten verschillende soorten sociaal demografische data kan presenteren.'

Voor een informatiemanager kun je je eigenlijk geen dynamischer werkterrein voorstellen dan de Maatschappelijke Dienstverlening in Amsterdam Nieuw-West. In dit gebied met de wijken Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer gaat veel aandacht uit naar bewoners met sociaal maatschappelijke achterstanden.

We hebben een barometer ontwikkeld die met behulp van Google Earth en geografische gegevens van cliënten verschillende soorten sociaal demografische data kan presenteren. De barometer krijgt zo een voorspellende waarde op basis van trends. Met die voorspellingen kunnen we samen met partners en beleidsmakers in de toekomst nieuwe concepten ontwikkelen, gericht op wijken, doelgroepen en vooral op preventie.

Een voorbeeld. Eerst werkten we met momentopnames van aantallen aanmeldingen schuldhulpverlening. Nu zien we geografische verschuivingen van deze aanmeldingen in de tijd. De koppeling met meerdere cliëntkenmerken, zoals de gezinssamenstelling, hoogte van het inkomen en hoogte van de schuld, maken dat de tool een sterke voorspellende waarde krijgt.

Al jarenlang brengen we de schuldhulpverlening in beeld terwijl we weten dat er meer problematiek achter een schuld zit. Niet voor niets werken we met concepten als driemaal daags schuldhulpverlening, wat maar eens weergeeft hoe wonen, zorg en welzijn met elkaar verbonden zijn. Nu kunnen we deze problematiek visualiseren en onder de aandacht brengen zodat we daadwerkelijk in de uitvoering een nieuwe stap kunnen maken.

Nieuw-West heeft als speerpunt om het niveau van het stadsdeel naar Normaal Amsterdams Peil (NAP) te brengen door sociaal-maatschappelijke achterstanden weg te nemen. Informatie is daarbij heel belangrijk om nieuwe stappen in de maatschappelijke dienstverlening mogelijk te maken. Deze stappen zijn ook gewenst in het kader van Welzijn Nieuwe Stijl en vanuit het perspectief van opdrachtgevers. Hoe kun je burgers aanspreken op eigen kracht en op Burenkracht? En hoe kun je meer doen met minder middelen?

Als informatiemanager ben ik er trots op deze nieuwe functie verder vorm te geven. Het enthousiasme en begrip dat gevisualiseerde data opwekt, motiveert om verder te ontwikkelen en betekenis te geven aan cijfers. Want hoewel we voorop lopen in deze manier van werken, ben ik ervan overtuigd dat we nog maar aan het begin staan.

Remco Cornielje is informatiemanager bij SEZO, de maatschappelijke dienstverlener van Amsterdam Nieuw-West. SEZO heeft als activiteiten maatschappelijk werk, schulddienstverlening, sociaal juridisch advies en pedagogisch advies. De dienstverlener wordt ondersteund door KWIZ bij het beheer en de inrichting van de werkprocessen en managementinformatie. SEZO levert ook gegevens voor de monitor Schuldhulpverlening die KWIZ voor de gemeente Amsterdam heeft ontwikkeld.

Meer informatie over deze monitor is te verkrijgen bij , directeur van KWIZ.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.