Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Da’s lekker makkelijk

'The right MINDSET, that’s what we need first!', galmt de stem van Nisandeh Neta door de grote zaal. Met 1158 andere zelfstandig professionals (zp-ers) ben ik bij de Business BootCamp. Om klaargestoomd te worden voor het ondernemerschap.
Da’s lekker makkelijk

De mindset luidt: in lijn blijven, volharden, kansen grijpen, doelen stellen. Daarna vliegen de marketingtheorieën en tips ons om de oren. ‘s Middags vraagt John, drie stoelen verderop, hoe het voor hem als grafisch vormgever werkt. Gelukkig, ik ben niet de enige die meer bij de hand genomen wil worden, denk ik. Luid en duidelijk kaatst het antwoord van de trainer door de zaal: ‘That’s not my business, that’s your business!’

Da’s lekker makkelijk…. 

Tijdens trainingen over zelfregie vertellen professionals in de sociale sector mij vaak dat hun cliënten het versterken van zelfregie als afschuiven ervaren. Dat gevoel herken ik nu tijdens de BootCamp. En dat is geen fijn gevoel. Neta legt uit waarom het géén afschuiven is.  Er is een wezenlijk verschil tussen consumeren en participeren. Een plek op de tribune of een plek op het veld. Stiekem vind ik het wel lekker om te consumeren. Het is veilig, comfortabel en vergt niet al teveel inspanning.

Maar helpt mij dat? Als iemand anders voor mij bedenkt hoe ik mijn aanbod in de markt wil zetten? Word ik zo ondernemer? Ik besef dat er weinig gebeurt als ik niet zelf ga onderzoeken hoe de marketingtips het beste werken in mijn branche. Het gemak van consumeren is maar tijdelijk, de voldoening beperkt. Van groei is dan sowieso geen sprake.

Als ik met professionals spreek over het versterken van zelfregie van hun cliënten zeggen ze: ‘Dus ik mag dan niet meer helpen?’ Natuurlijk wel. Niemand kan zonder hulp. Maar hoe help je de ander het best? Niet door afschuiven, maar ook niet door dingen voor die ander in te vullen. Wél door een appél op innerlijke motivatie, creativiteit en lef om het zelf te doen. Dat is niet makkelijk, maar het inspireert tot participeren, leren en eigen regie. Dat is anders helpen.

En word ik zelf ook verder geholpen? Neta helpt me op drie manieren. A. Hij doet  een appél op mijn innerlijke motivatie: waar gaat je hart sneller van kloppen? Dat weet ik. Als ik mensen help de eigen te activeren en versterken. Dan krijg ik een lach op mijn gezicht. B. Hij doet een beroep op mijn  creativiteit. Doe eens wat anders dan je gebruikelijk doet. Dat werkt bevrijdend. C. Het zelf doen. Op het veld rennen. Scoren en naast schieten. Hoewel ik in de lijstjes met marketingtips weinig nieuws zie, helpen ze me toch op weg. Nu ik ze toepas, trial & error, krijgen ze betekenis. Op mijn eigen vakgebied, in mijn eigen stijl.  En al is het niet altijd makkelijk. Ik besef: zelfregie, that’s my business!

Chantal van Arensbergen is senior  trainer en adviseur zelfregie en vitaliteit bij MOVISIE. Vanaf 1 juli is zij zelfstandig professional (zp-er) activeren van eigen regie. Volg haar op twitter @andershelpen

1 REACTIE

  1. Jammer dat telkenmale gedaan wordt of er iets nieuws aan de horizon verschijnt. Ik heb zelf nog de “ouderwetse”opleiding gevolgd aan de academie voor maatschappelijk werk in de 70er jaren. Daar werd het er al ingepompt dat je de ellende van de klant niet moet overnemen en regelen maar dat dit moest gebeuren door self empowermoment. Zie ook Hollis Social Casework. De klant staat hierin centraal met zijn/haar mogelijkheden en die voor zover mogelijk te versterken is het hoofddoel. Ik denk dat de “oude mw-ers”dit allemaal zeer goed herkennen. Het is m.i. niet juist om iedereen over dezelfde kam te scheren of de suggestie te wekken dat deze denkrichting heel iets nieuws is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.