Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Column: Nieuwe vormen, oude waarden

Columnist Jacqueline Schilling heeft een nieuwe baan als digitaal begeleider. Als ze dit aan mensen vertelt, begint het giswerk: 'Oh, dus je helpt mensen met hun digitale zaken ofzo?' Nee dus. Wat ze wél doet en tegen welke vragen ze aanloopt bij dit werk, vertelt ze in deze column.
Jacqueline Schilling (1965) is sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein.

De laatste weken hoor ik vaak de volgende vraag: “Wat doe je nu dan voor werk?” Mijn antwoord dat volgt: “Ik ben digitaal begeleider” levert meestal opgetrokken wenkbrauwen op. Dan begint het gissen, “O, dus je helpt mensen met hun digitale zaken ofzo?” Nee dus. Mijn nieuwe werk vraagt meestal nog om wat meer toelichting.

Digitaal begeleiden

Na mijn werk als coördinator van een inloophuis ben ik nu dus aan het werk als digitaal begeleider bij DigiContact. We bieden begeleiding op afstand door middel van (beeld)bellen. We doen dit voor verschillende doelgroepen en organisaties en altijd aanvullend op verdere begeleiding.

Anders of toch hetzelfde

Na mijn uitleg is de volgende opmerking vaak: “Zo, dat is iets heel anders he?” En daar wil ik in deze column even bij stilstaan. Want is het wel zo anders?

Ja, ik zit met een koptelefoon op achter een computer te bellen en beeldbellen. Ja, ik schuif niet samen met de cliënten aan tafel voor een bakkie koffie. Ja, ik heb het nu weer over cliënten terwijl ik in het inloophuis werkte met bezoekers.

Maar nee, het is ook hetzelfde: het gaat om contact met de ander, om beschikbaar zijn en aansluiten bij waar de ander behoefte aan heeft.

Ontmoeting en contact

In mijn omschrijving voor deze columns staat: ‘zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding.’

Kan dit ook via deze betrekkelijk nieuwe vorm gestalte krijgen? Daar was ik wel benieuwd naar toen ik solliciteerde. In mijn komende columns hoop ik jullie daarin mee te nemen.

Kunnen de waarden vanuit de presentiebenadering bijvoorbeeld ook via digitaal contact het uitgangspunt zijn? Kun je relationeel werken op afstand? Wat is het verschil en wat blijft hetzelfde bij digitaal in plaats van fysiek contact?

Op ontdekking

Het is weer even wennen een nieuwe plek, want ja het is op veel fronten anders. Maar ik heb al wel ervaren dat je ook digitaal echt met elkaar in verbinding kunt zijn. Je komt even in het leven van de ander, op geplande momenten maar ook op momenten dat de ander een klankbord nodig heeft. Zo maak je echt even deel uit van het leven van de ander en kun je, ook op afstand, van betekenis zijn.

Zijn nieuwe technische ontwikkelingen alleen de oplossing voor een personeelstekort? Een mager alternatief dus? Of heeft het ook inhoudelijk een meerwaarde? Ik geloof in het laatste. En als jij twijfelt, volg dan via deze columns mijn ontdekkingen en ontdek met mij mee.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.