Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handige apps voor je cliënt deel 2: hulp bij dagelijkse taken

Afspraken onthouden, je voeding in de gaten houden, financiën beheren: allemaal dagelijkse taken waar je cliënt misschien wel hulp bij kan gebruiken. Er zijn apps die zijn/haar leven een stuk eenvoudiger kunnen maken, de meest ideale hebben we voor je op een rij gezet.
Foto Pixabay
In dit artikel vind je een overzicht van de eerste vier app-aanbevelingen voor je cliënt (1 t/m 4). Deze tips zijn gericht op hulp bij mentale klachten, zoals piekeren, suïcidale gedachten of slapeloosheid. Door dit artikel te lezen, kom je meer te weten over de specifieke toepassingen en mogelijkheden die de apps te bieden hebben voor jou of je cliënt, en hoe ze mogelijk kunnen bijdragen aan het mentaal welzijn van je cliënt.

5. Plannen van dagtaken: Dementieklok, Klender

Kalenderklok – Dementieklok

Voor mensen met dementie zijn heel veel apps gemaakt, bijvoorbeeld om hen te helpen afspraken te onthouden. Een voorbeeld van een Nederlandse app die goede recensies krijgt en speciaal gemaakt is voor mensen met dementie is de Kalenderklok – Dementieklok.

Met deze app krijg je gratis een eenvoudige klok, digitaal en analoog zijn allebei mogelijk. Daarnaast kun je als je op ‘menu’ klikt en rechtsonder op het plusje klikt, een bericht/afspraak invoeren met de gewenste tijd erbij. Je kunt ook aangeven dat je dit bericht/deze afspraak eerder wilt laten zien dan de starttijd. Het bericht of de afspraak verschijnen op de afgesproken tijd onder de klok.

Met de Kalenderklok heb je ook de optie berichten in te voeren op een ander apparaat. Handig voor bijvoorbeeld een mantelzorger: deze kan de Kalenderklok Beheerder applicatie downloaden en daarin berichten invoeren die zijn/haar naaste met dementie dan op de telefoon ziet. Dan moeten de apps wel eerst aan elkaar gekoppeld worden met een ID en wachtwoord.

Er zijn ook functies beschikbaar in de Kalenderklok Beheerder app waarvoor je wel moet betalen. Zoals leesbevestigingen, alarmen, foto’s naast de klok en weersomstandigheden in een stad naar keuze. De Kalenderklok – Dementieklok krijgt momenteel 4 sterren in de Google Play store (117 reviews).

Download in App Store
Download in Google Play

Klender

Is de app wel toegankelijk genoeg voor mijn doelgroep, zal een sociaal werker zich vast afvragen. Dan is het handig te weten dat een belangenvereniging voor mogelijke cliënten de app zelf aanraadt. Dat is het geval bij de app Klender, een hooggewaardeerde familieagenda. De Stichting Downsyndroom, het Nederlandse kenniscentrum over Downsyndroom, raadt Klender ook aan. Gezinnen kunnen in de app hun agenda en takenlijstjes delen. Andere opties bijvoorbeeld:

  •         eenvoudig je partner om bevestiging vragen voor een afspraak
  •         wie brengt en haalt kan meteen aangevinkt worden
  •         handige gedeelde lijstjes voor boodschappen, todos of checklists
  •         een gedeeld adressenboekje
  •         een verjaardagskalender
  •         eenvoudig importeren van afspraken uit je google agenda

Er is een gratis versie en een betaalde versie, de laatste heeft (uiteraard) meer mogelijkheden en geen advertenties. Zowel in de Google Play store als in de Apple Store krijgt Klender minimaal een 4,7 op basis van duizenden reviews.

Download in App Store
Download in Google Play

6. Alles rondom eten: Kookapp, Voedingscentrum en Jumbo

Kookapp

Ontwikkeld speciaal voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Zodat ook die cliënt met een lvb zelfstandig en met plezier gezonde maaltijden kan bereiden. Hoe snijd je bijvoorbeeld een ui of een paprika, wat heb je nodig voor een gezonde pasta met spinazie en hoe meet je vervolgens de ingrediënten af. Allemaal vragen die stapsgewijs en met duidelijke plaatjes in de Kookapp worden beantwoord. Wel wat punten voor verbetering in de recensies: het aantal recepten mag omhoog, filmpjes over kooktechnieken en betere spraakondersteuning zouden ook welkom zijn.

Download in Google Play

Mijn Eetmeter (Voedingscentrum)

Wil je cliënt gezonder gaan eten, of beter kunnen inschatten of dat nieuwe dieet echt zo gunstig is? Met de tool Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum kun je checken hoeveel voedingsstoffen en calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Ook kun je zien of je een beetje in lijn bent met de Schijf van Vijf. Met de ingebouwde BMI-meter kun je bijhouden of je op een gezond gewicht zit.

In Mijn Eetmeter zijn onder andere de volgende functies beschikbaar:

  • Voedingsstoffenadvies: Hier kun je controleren of je voldoende energie, eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt, en of je zout en verzadigd vet binnen de aanbevolen limieten blijven. Je hebt ook de mogelijkheid om specifieke vitamines en mineralen te kiezen die je wilt bijhouden.
  • Schijf van Vijf-beoordeling: Je ontvangt direct persoonlijk advies over in hoeverre je eet volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld welke producten je kunt vervangen door gezondere alternatieven, of waar je wellicht wat meer of minder van zou kunnen eten.
  • BMI-meter: Hier kun je de gezondheid van je gewicht beoordelen. Het Voedingscentrum geeft feedback op basis van de ingevoerde gegevens.
  • Beweegmeter: Je kunt bijhouden of je de aanbevolen 150 minuten beweging per week haalt.
  • Mijn nieuwe balans: Deze functie biedt ondersteuning bij gewichtsbeheersing. Door het bijhouden van je eetdagboek, lichamelijke activiteit en gewicht, kunnen we je voortgang analyseren en voorzien van tips en advies om je te helpen bij je doelen, zoals afvallen.

Download in App store
Download in Google Play

Jumbo-app

Deze app staat boordevol recepten met maaltijden die niet meer kosten dan 2 euro per persoon, zo beweert supermarktketen Jumbo. De recepten zitten ook nog eens boordevol groenten. Klinkt goed! Toegegeven, je moet soms toch een fles olijfolie (tip: zonnebloemolie is goedkoper) aanschaffen of een prijzig potje komijnzaad en dat trekt het totaalbedrag flink omhoog. Maar over het algemeen ben je zéker goedkoper uit, zo heeft de redactie zelf getest en ervaren. En goedkoper uit zijn zonder je hoofd te breken over wat er nu weer op tafel moet komen kan een uitkomst zijn voor een cliënt met weinig geld of hoofdruimte.

Je hebt de app niet per se nodig om de budgetrecepten te vinden, op de webpagina staan ze ook. De app is vooral handig als je de ingrediënten voor de recepten ook daadwerkelijk bij Jumbo wilt kopen. Een druk op de knop en voilà, alles wat je nodig hebt zit in je winkelmandje! Daarnaast kun je de boodschappen ook thuis laten bezorgen door de supermarkt. Maar dat kost al snel weer zo’n 6 euro…

Download in App Store
Download in Google Play 

Overigens heeft niet alleen Jumbo, maar ook een concurrent als Albert Heijn budgetrecepten voor 2 euro per persoon Je vindt deze recepten hier.

7. Hulp bij financiën

Dyme

Natuurlijk haalt alleen een app mensen niet uit de financiële zorgen. Sociaal werkers en schuldhulpverleners zijn bij geldproblemen heel belangrijk, en er is trouwens aan schuldhulp meer mogelijk dan je misschien denkt. Lees voor adviezen ook het Zorg+Welzijn-dossier praten over schulden.

Apps kunnen de cliënt wel helpen, bijvoorbeeld bij het zelfstandig beheren van geld. Een betrouwbare optie daarvoor is Dyme, beschikbaar voor Android-telefoons en iPhones. De app helpt je te letten op je uitgaven en geeft tips voor het stellen van een spaardoel. Stel je budget in en Dyme helpt je om erbinnen te blijven. Dyme werkt samen met alle grote Nederlandse banken, waardoor het mogelijk wordt om je bankrekening aan de app te koppelen. Dit is handig, omdat de tool dan zelf kan bijhouden wat er binnenkomt en wat eruit gaat. De app kan zelfs herkennen waar je je geld aan besteedt (denk aan abonnementen of verzekeringen) waardoor je precies weet waar je geld naartoe gaat.

Je kunt Dyme ook vragen om je Netflix- of Spotify-abonnement voor je op te laten zeggen, al kost deze dienst wel geld. Je moet je natuurlijk wel afvragen of je wil dat een app toegang krijgt tot je financiële gegevens. Veel banken hebben in hun eigen app ook manieren om je te helpen inzichtelijk te maken waar je geld naartoe gaat, zodat je binnen je budget blijft. Zoals Rabobank, die Rabo Budgets heeft gelanceerd in haar eigen app.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.