Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handige apps voor je cliënt: steun bij angst, depressie of denken aan zelfmoord

Je cliënt kan het om allerlei redenen mentaal zwaar hebben. Niet goed slapen vanwege geldzorgen, depressieve klachten of zelfs gedachten over zelfmoord plegen. Natuurlijk is dan goede ondersteuning en eventuele behandeling van specialisten nodig, maar er zijn ook apps waar je cliënt zelf baat bij kan hebben. In dit artikel voorbeelden van deze apps met hoge beoordelingen.
Beeld laat client zien in sociaal domein met een telefoon op tafel waarop de genoemde apps in het artikel, als iBreath, gedownload kunnen worden.
Bron: Unsplash.

Disclaimer: uiteraard zijn onderstaande apps nooit bedoeld als vervanging voor behandeling van/begeleiding bij klachten. In sommige situaties kunnen ze misschien wel een waardevolle aanvulling zijn voor je cliënt.

1. Beter slapen: Breathe, Pzizz en Headspace

Breathe: focus en ontspan

Een ontspannen ademhaling is natuurlijk belangrijk om stress te verminderen. Met de app Breathe leer je hoe je je adempatroon kunt verbeteren. Breathe heeft 3 standaard ademhalingsoefeningen. Daarnaast kun je je eigen ademhalingspatronen maken:

  • Gelijke ademhaling: helpt je te ontspannen, focussen en aanwezig te zijn in het moment.
  • Box-ademhaling, ook bekend als vierkante ademhaling: een simpele en zeer effectieve techniek om stress te verminderen.
  • 4-7-8-ademhaling, ook bekend als ‘ontspannende ademhaling’: helpt je om beter te slapen. De oefening wordt omschreven als een natuurlijk kalmeringsmiddel voor het zenuwstelsel dat het lichaam tot rust brengt.
  • Aangepast patroon: maak eindeloos veel ademhalingspatronen met aanpassingen van een halve seconde.

De app krijgt op dit moment 4,9 sterren in de Google Play Store en is gratis te gebruiken. 

Download in IOS Apple Store
Download in Google Play 

Meditation moments

Met deze Nederlandse app kun je kiezen uit honderden geleide meditaties, ademhalingsoefeningen en audio-tracks. Meditaties zijn opgedeeld in momenten: Start je dag, Slaap lekker, Inspiratie, Ontspanning, Affirmaties, Visualisatie en Ademhaling. Met het Premium-abonnement van €49,99 per jaar krijg je alle meditaties, audio-tracks en luisterboeken van mindfulnesscoach Michael Pilarczyck. Deze zijn zowel voor beginners als voor gevorderden in mindfulness geschikt, aldus de ontwikkelaar. Er is ook een gratis versie beschikbaar.

De app krijgt 4,8 sterren in de Apple Store (meer dan 39.000 reviews).

Download in IOS Apple Store 
Download in Google Play 

Pzizz

Deze app krijgt goede beoordelingen in o.a. de IOS App Store, met een gemiddelde van 4,6 sterren. De app zou helpen bij slaap, het doen van een dutje en betere focus. Hoe het werkt: je kunt meditaties aanzetten, waarbij je wordt geholpen door achtergrondgeluid om op een rustige manier te ademen. Je kunt de muziek en de meditatie automatisch laten wegfaden in de tijd dat je in slaap wilt vallen. Zo word je niet midden in de nacht wakker van een stem die nog steeds in je oren fluistert. Een nadeel: je kunt maar een aantal verhalen en meditaties luisteren. Voor meer mogelijkheden kost de app €55,99 per jaar. Wat ook kan worden ervaren als een nadeel: de meditaties zijn in het Engels. 

Download in App Store
Download in Google Play

Headspace

Headspace is wereldwijd een van de meest gedownloade mindfulness apps. De app is gratis, pas als je meer wilt dan het basic-programma, ga je betalen voor een Headspace-abonnement. De basis bestaat uit 10 meditaties die je in tien dagen kunt doorlopen. De duur kun je variëren. Je kunt starten met 3 minuten, maar de meeste beginners meditaties zijn 10 minuten. Als je nog nooit hebt gemediteerd word je aan de hand meegenomen. Headspace zegt je door middel van de meditaties lekkerder te laten slapen. Maar het belangrijkste doel is je meer rust in het hoofd geven.

Download in App Store
Download in Google Play

2. Omgaan met zelfmoordgedachten: BackUp door 113

Stichting 113 Zelfmoordpreventie schrijft over het waarom van de BackUp-app: ‘Denk je aan zelfdoding en wil je voorkomen dat je jezelf iets aandoet, bijvoorbeeld omdat je er nog niet 100% zeker van bent dat je echt een einde aan je leven wil make? Of ken je iemand die aan zelfdoding denkt en wil je iets doen? In de BackUp app vind je handige tools die je kunnen helpen door een crisis te komen en te voorkomen dat je opnieuw in crisis raakt.’ 

Hoe gaat de app je helpen dat te doen? 

  • Door je inzicht te geven in moeilijke momenten met een soort kaartspel, waarop een situatie wordt uitgelicht. Bijvoorbeeld: ‘Iemand wordt kwaad op mij’. Wat doe je in deze situatie meestal? Wat denk je dan? En hoe voel je je dan? Vervolgens geeft de app je vragen die je kunnen helpen om jezelf uit de situatie te loodsen. 
  • BackUp door 113 helpt je een veiligheidsplan te maken om door zo’n crisis heen te komen. Zo verzamel je foto’s, muziek en quotes die jou inspireren en kracht geven. En helpt de app je om op moeilijke momenten contact te maken met de mensen die belangrijk voor je zijn. Je kunt bijvoorbeeld gegevens invoeren van vrienden, familie en hulpverleners, en een standaard sms schrijven om in nood snel te kunnen versturen.
  • Er is ook veel informatie voor mensen die zich zorgen maken om iemand. Zoals uitleg over signalen herkennen, de juiste vraag stellen en andere do’s en don’ts bij mogelijke suïcidale gedachten.

De app is gratis. Neem gerust contact op met de hulplijn via 113.nl of (0800-0)113. Je kunt ook online therapie starten met een psycholoog, gratis en anoniem.

Download in App Store  
Download in Google Play 

3. Hulp bij stress: Wysa

Wysa is een vriendelijke chatbot die berichten kan sturen als je in een mindere stemming bent. Ook is er een betaalde optie om advies te krijgen van een coach. Let op: in Wysa wordt dit therapie genoemd, maar het gaat eigenlijk om coaches die in de Verenigde Staten of India hun praktijk hebben. De app lijkt dan ook vooral geschikt voor mensen die het fijn vinden om met een chatbot te communiceren en graag gestimuleerd worden, want de gratis versie van de app kan ook activiteiten en mindfulness oefeningen aanraden. 

Download in App Store
Download in Google Play 

4. Hulp bij negatieve gedachten: Reflectly

De app Reflectly navigeert je door de ups en downs van het leven, zeggen de appontwikkelaars. De app biedt een plek om van je af te kunnen praten wat je aan je hoofd hebt, door je de mogelijkheid te bieden spraakopnames op te nemen en te uploaden in de app. Je kunt je gedachten ook uittypen. 

Maar misschien nog belangrijker: de app laat de gebruiker iedere dag een ‘mood check-in’ doen. Je vult dan in hoe je je voelt die dag. Dat gaat van ‘really terrible’ naar ‘completely okay’ tot ‘super awesome!’. Wat maakt dat je je zo voelt?, vraagt de app. En de app geeft daarvoor ook suggesties: je relaties, werk of heeft je gezondheid of eten er iets mee te maken? 

Na vijf dagen je ‘mood’ in te vullen, kan er al een patroon zichtbaar worden in je moodswings (of blijk je juist een stabiele koele kikker). Maar voor een goed beeld moet de gebruiker het een aantal maanden volhouden. Zeker op lange termijn kan dit dan veel inzicht geven voor de gebruiker en ook als professional. 

Deze app krijgt een positieve score in de appstore van 4,3 sterren. Goed om te weten: deze app is alleen in het Engels beschikbaar, dat kan lastiger zijn voor sommige gebruikers. De app is gratis. Om alle mogelijkheden te unlocken die deze app biedt, moet je wel 66,99 per jaar betalen. 

Download in App Store 
Download in Google Play 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.