Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Wijkteams en werkloosheid

In dit blog neem ik u mee naar 2025 en laat ik u zien hoe het wijkteam een bijdrage kan leveren aan het naar een baan helpen van werklozen. Mijn bijdrage is opgedragen aan de 62-jarige Koos.
Fawzi Salih is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer ging Fawzi in op de vraag wat wijkteams van het Amerikaanse leger kunnen leren >>

De 62-jarig Koos is drie jaar geleden in de bijstand terecht gekomen. Na zijn WW-uitkering had hij helaas nog geen nieuwe baan gevonden. Koos heeft meer dan 38 jaar in de detailhandel gewerkt. Ooit begonnen als assistent-verkoper en door de jaren heden opgeklommen tot accountmanager van een handel in drogistwaren. In het huidige sociaal domein zou Koos veroordeeld zijn tot de bijstand en bittere armoede. Ik hoop dat in 2025 het tij keert en we als samenleving er alles aan doen om Koos en andere oudere werkzoekenden aan de slag te helpen. Met het oog op de raadsverkiezingen in maart doe ik in dit blog een voorzet.

Wijkteam als centrale spil

In 2025 ontvangt het wijkteam automatisch een melding van het UWV als mensen een WW-uitkering ontvangen. Het wijkteam is in iedere gemeente belast met het coachen van uitkeringsgerechtigden naar een nieuwe baan. Het UWV is ondertussen samengevoegd met de SVB en alleen belast met het uitbetalen van uitkeringen.

Online arbeidsmarktscan

Voorafgaand aan het eerste gesprek met het wijkteam krijgt de werkloze de opdracht om verplicht een online arbeidsmarktscan in te vullen. Hierin wordt gekeken naar de sterke en zwakke punten en competenties van de persoon. Verder wordt inzichtelijk gemaakt voor welke bedrijven de werkloze graag wil werken. In  het eerste gesprek met de werkcoach van het wijkteam worden de resultaten besproken en wordt de werkloze ingedeeld in een sollicitatie of ondernemers bootcamp.

Sollicitatie bootcamp

Werklozen in de sollicitatie bootcamp worden op een persoonlijke en kleinschalige manier geholpen met het zoeken naar vacatures, schrijven van sollicitatiebrieven en CV’s en voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Bovenal zijn de werkcoaches belast met het aanboren van netwerkcontacten en vacatures voor deelnemers.

Ondernemers bootcamp

Werklozen met de ambitie een eigen bedrijf te starten, komen in een ondernemers bootcamp terecht. Tijdens deze sessies worden de toekomstige ondernemers geholpen met het ontwikkelen van een ondernemersplan en krijgen ze les in allerlei aspecten van het ondernemerschap. Denk hierbij aan financiering, marketing en communicatie en acquisitie.

Verplichtend karakter

Zowel de sollicitatie als ondernemers bootcamps hebben een verplichtend karakter en vinden plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.000 uur. De achterliggende gedachte is mensen arbeidsmarktfit te houden.

Wat is jullie oplossing om werklozen aan een baan te helpen? Welke rol zien jullie voor het wijkteam? Laat het mij weten via f.salih@kennis-express.nl of via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.