Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog: Wat en wie inspireert ons bij ons werk?

Iedereen die werkt in het sociaal domein weet dat vooruitgang boeken een kwestie is van lange adem. Het is soms één stap vooruit, twee naar achteren en dan weer twee naar voren. Geduld en doorzettingsvermogen zijn daarbij belangrijke eigenschappen. Inspiratiebronnen kunnen ons daarbij heel erg helpen.
Movisie-Mellouki-Cadat-EPI.jpg

De vorige keer blogde Mellouki over actief burgerschap in zijn eigen wijk >>

Voor mij zijn dat bijvoorbeeld mijn grootmoeder en Charles de Foucauld. Zij troffen elkaar lang geleden in een andere wereld en een andere tijd. En wel zo’n honderd jaar geleden in mijn moederland Algerije.

Pionier

De Foucauld, later zalig verklaard, leefde daar als christen tussen de moslims. Een pionier was hij en mijn grootmoeder raakte geïnspireerd door hem. Zij en mijn grootvader woonden in het huis naast de missie waar De Foucauld ooit verbleef. Mijn grootvader knipte Charles’ haren, mijn grootmoeder zorgde voor zijn kleding. En met wat van zijn geld bereidde zij maaltijden voor de armen in de buurt. Samen verrichten mijn oma en Charles caritatief werk.

Zelfredzaamheid

De Foucauld die mijn grootmoeder destijds inspireerde, inspireert mij nu ook. In mijn werk voor Movisie en in mijn actief burgerschap in de buurt waar ik woon: Amsterdam-Oost. Bij mijn werk staat betrokkenheid op elkaar centraal en staat de burger aan het stuur: uitgaan van eigen kracht en zelfredzaamheid van mensen en groepen. Met community leaders ten dienste van hun medeburgers. Met sociaal professionals die op mensen betrokken zijn. Met bestuurders die niet tot maar met de burgers spreken.

Inclusief

Charles de Foucauld inspireert mij door de manier waarop hij het evangelie beleefde: onder de mensen, eenvoudig, vanuit liefde, ongeacht de raciale en religieuze achtergrond. Met interesse en respect voor de sociale situatie en de waarde van de ander. Inclusief zou je dat nu noemen.

Co-creatie

Ook in de taal van de methodiek van sociale interventies leer ik van Foucauld: eenvoudig aanwezig zijn tussen de mensen en vanuit empathie (evangelisch), handelen en leven met de ambitie om een community builder te zijn die aantrekkingskracht uitoefent op buurtbewoners en buren: naasten. Zorgen dat mensen samen het heft in eigen hand nemen. Wijkbewoners ondersteunen opdat zij het zelf samendoen. De afstand tussen bestuur en burgers, tussen systeemwereld en leefwereld, afschaffen, in ieder geval afzwakken. Samen inzetten voor co-creatie in de wijk, buurtrechten, zeggenschap en betrokkenheid op elkaar.  Anno 2016 heeft Charles de Foucauld, mijn Charles, een inspirerende boodschap voor de buurt.

Mellouki Cadat is senior adviseur Actief burgerschap bij Movisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.