Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog: Televisie voor dementerende ouderen

Na een flinke speurtocht blijkt er voor mijn dementerende oma weinig op de televisie te zijn. Jammer, want het zou mijn oma een moment van rust geven op de momenten van de dag dat ze zich niet amuseert met puzzelen of haken. Heel erg jammer omdat we hier een kans missen om mijn oma op geestelijk, en misschien ook wel lichamelijk, vlak meer te stimuleren.
Ike-Schagen-EPI.jpg

De vorige keer blogde Ike over het spel dat ontstaat rondom het leven van haar demente oma >>

Een kleine samenvatting van het kleinschalige onderzoek naar een geschikt televisie programma met als kritische respondent mijn oma. Ik ondervind namelijk al snel dat ondanks dat mijn oma altijd wel zegt dat ze alles leuk vindt om te kijken, ze eigenlijk helemaal niet zoveel leuk vindt. Het blijkt een vrij lastige kijker te zijn. Het huidige aanbod op de televisie blijkt te gewelddadig (bijvoorbeeld actiefilms), er is te veel gekakel (bijvoorbeeld talkshows en vrouwenfilms) of te veel gezeur (bijvoorbeeld politieke programma’s).

Plezier

Maar is het zijn van een lastige kijker een reden om niks voor deze doelgroep uit te zenden? Ik vind van niet. Dat mijn oma een lastige kijker is, heeft niks te maken met dat ze geen televisie wíl kijken. Het probleem ligt in het feit dat het huidige aanbod op de televisie simpelweg niet te volgen is voor mijn oma waardoor ze hier ook geen plezier aan kan beleven.

Activeren en entertainen

Waarom stellen we, met het grote (groeiende) aantal dementerenden in gedachten, niet één kanaal beschikbaar waar we de dementerende ouderen wél tegemoet komen? En laten we dan vooral stilstaan bij hoe we deze doelgroep zouden kunnen activeren én entertainen. Want ik geloof dat deze twee dingen hand in hand gaan. Als mijn oma namelijk lacht, vergeet ze even alle andere zorgen waar ze zich, misschien een minuut eerder, ontzettend druk over maakte. Het geeft hierdoor een moment van rust en humor en dit werkt meer genezend dan een appel.

Weinig aandacht

Af en toe zit mijn oma te genieten voor de televisie. Zoals bij ‘Boer zoekt Vrouw’, bij afleveringen van concerteren van André Rieu en bij sommige kinderprogramma’s zoals ‘Welkom bij de Romeinen!’. Het kan dus zeker, maar het is jammer voor de dementerende ouderen dat er nu zo weinig aandacht aan wordt besteed. 

Vorig artikelBlog: Dwarsdenkers gezocht
Volgend artikelBlog: Waar bent u van?
Ike Schagen (1993) is afgestudeerd bestuurskundige, gespecialiseerd in governance in de zorg en heeft na haar studie onderzoek gedaan voor het Talma Instituut naar de voortgang van de integratie in de zorg en de rol van governance hierin. Naast haar werk is Ike mede-mantelzorger van haar oma. Bij het schrijven zijn haar ouders, bij wie haar oma woont, en haar oma zelf de grote inspiratiebronnen achter haar blogs.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om de zenders wat gemakkelijker te verplaatsen, zodat de voorkeurszenders gemakkelijk terug te vinden zijn. Mijn moeder verdwaalt in de knoppen op de afstandsbediening als een kanaal een te hoog nummer heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.