Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Kracht, diversiteit en energie in de Week van de Alfabetisering

Gemeenten, bibliotheken, taalaanbieders, welzijnsorganisaties en vele anderen in het land vroegen deze week aandacht voor laaggeletterdheid. In de Week van de Alfabetisering 2016 werden duizenden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.
Ernestine-Schipper-EPI.jpg

Geny Nijboer blogde over de start van de Week van de Alfabetisering >>

Bij Stichting Lezen & Schrijven leven we het hele jaar naar deze week toe. Een week waarin je je samenwerkingspartners meer ziet dan je partner thuis. Ook in West-Brabant waren volop activiteiten.

Taalhelden

We startten de week met de verkiezing van de Brabantse TaalHelden: een taalcursist, een taalbegeleider en een bruggenbouwer die zich extra verdienstelijk inzetten voor een geletterd Nederland. Schrijver Frank van Pamelen zette alle genomineerden in het zonnetje. Zoals cursist Jan die terug naar school ging: ‘Ik kan wél leren, en nog goed ook’. Gedeputeerde Henri Swinkels huldigde de Brabantse helden. Taalbegeleider Henk van de Taalbus, een door West-Brabant rijdende leslocatie, won. De winnende Bruggenbouwer viel ook in mijn regio: wethouder Miriam Haagh van Breda. Ze voelt zich erg vereerd, maar wijst naar de genomineerden: ‘Jullie zijn de echte TaalHelden’. Terechte winnaars. Ik bevind me met al die Taalhelden in goed gezelschap.

Scholingskansen

Werkgever Kuehne + Nagel uit de Port of Moerdijk vertelde tijdens een bijeenkomst van het lokale taalnetwerk dat ze met Randstad en het netwerk medewerkers de kans geven bij te scholen, onder werktijd. Daar ondersteunen wij graag bij. Wethouder Thomas Zwiers is daar erg blij mee, hij wil graag de handen ineenslaan met onderwijs en werkgevers en daar budget voor vrijmaken. Twee nieuwkomers zijn bij het Taalpunt in Moerdijk goed geholpen. Ze vertelden dat ze ook veel gelachen hebben: ze deden vrijwilligerswerk bij een verpleegtehuis en hadden best veel moeite met het dialect dat er gesproken werd. Bij het Taalpunt meldden zich ook diverse geïnteresseerden die graag een training tot taalvrijwilliger wilden volgen.

Taalontwikkeling van kinderen

Het was feest in de bibliotheek van Breda; Gers Pardoel kwam voorlezen. Met Woezel & Pip-oortjes op luisteren naar de tot leven gebrachte verhalen, wat zaten deze peuters toch braaf te luisteren. Voorlezen is naast een leuk moment samen met je (klein)kinderen ook erg belangrijk. Want opgroeien in een taalrijke omgeving vergroot de taalvaardigheid. Na afloop werden er volop foto’s gemaakt.

Slim samenwerken loont

Donderdag was de dag van de politiek. We organiseerden een Lagerhuisdebat waar naast een groep wethouders ook een Taalambassadeur en diverse partners bij aanwezig waren. Wat een goede opkomst. Onder charmante leiding van dagvoorzitter Marianne van den Anker gingen we met geslepen messen het debat in over ‘Slim Samenwerken Loont’. Waarin wrijft dat? We kwamen tot mooie deals voor de aanpak van laaggeletterdheid in de regio, zoals een conferentie om kennis te delen en deelnemers die zich als ambassadeur gaan inzetten in hun netwerk. Daar zijn we de komende tijd druk mee. De bijeenkomst sloten we af met vijf nieuwe enthousiaste partners die de alliantie voor de aanpak van laaggeletterdheid tekenden.

Energie en trots

Ik vond het een heerlijke week. Wat een kracht, diversiteit en energie bij al die partners en betrokkenen. Al dat werk dat is verzet voor deze week, de ontmoetingen en afspraken die we hebben gemaakt: ik ben heel tevreden en trots op de alliantie Taal voor het Leven West-Brabant. Ook weten de organisaties elkaar na deze week weer beter te vinden. We gaan duurzame verandering creëren en elkaars kracht benutten voor een complete aanpak laaggeletterdheid zodat elke laaggeletterde zijn of haar kans kan grijpen.

Wil je lokaal aan de slag met de aanpak van laaggeletterdheid en weten wie je contactpersoon is? Kijk dan taalvoorhetleven.nl/contact.

Ernestine Schipper is projectleider van Taal voor het Leven West-Brabant bij Stichting Lezen & Schrijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.