Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Is LinkedIn het nieuwe Tinder?

Op een populaire online community kwam ik laatst een verhaal tegen van een man die via LinkedIn op zoek was naar een partner. Zich niet bewust of zich niets aantrekkend van het feit dat LinkedIn een professionele netwerksite is, was hij zwaar beledigd toen de dame in kwestie hem hierop aansprak.
Anouk-Visser.jpeg

Vorige keer blogde Anouk over het verschil tussen romantische onhandigheid en grensoverschrijdend gedrag >>

Snapchat, Tinder, Facebook, WhatsApp en nog tig andere applicaties zorgen ervoor dat we tegenwoordig snel en makkelijk in contact kunnen komen met de rest van de wereld. Plaatsten we vroeger nog een contactadvertentie in de krant als we geïnteresseerd waren in het vinden van een partner, tegenwoordig melden we ons aan op Tinder, we veranderen onze status op Facebook in vrijgezel of we proberen het dus via LinkedIn. Ons bereik voor potentiële partners is groter dan ooit en we kunnen gericht op zoek naar een partner die aansluit bij onze interesses. Een kwestie van vraag en aanbod zou je zeggen.

Geseksualiseerd

Maar de vraag sluit niet altijd aan op het aanbod. Online foto’s, berichten en profielen worden te pas en te onpas geseksualiseerd. Dit gebeurde met het professionele LinkedIn profiel van de dame uit de inleiding, maar er zijn nog veel meer voorbeelden.

Koptelefoon

Zo ook de nieuwe koptelefoon van Cat. Dit meisje van 17 plaatste op Snapchat een foto van haar nieuwe koptelefoon waarop prompt gereageerd werd door een jongen die haar graag naakt met enkel de koptelefoon wilde zien. De reacties varieerden van schaamte voor de gehele mannelijke populatie tot de boodschap: ‘ze zal het vast met eerdere foto’s hebben uitgelokt’. En dit laatste stuit mij tegen de borst.

Fantasieën

Het plaatsen van een foto van een koptelefoon is geen excuus voor het ongevraagd delen van fantasieën. En een nieuwe profielfoto waarop je lacht is geen excuus voor de opmerking: ’Het is al zo heet en met deze foto krijg ik het nog heter’. ‘Boys wouldn’t send weird messages if you didn’t put up such slutty photos’, schrijft Cat spottend op Twitter. Dit toont de kern van het probleem. We leggen de verantwoordelijkheid voor een (ongepaste) reactie op een foto bij het meisje dat de foto plaatst. Absurd, want de enige verantwoordelijke voor deze ongepaste reactie is toch echt de jongen die de reactie plaatst.

Vroeger werd er gezegd: ‘Je vraagt erom met zo’n kort rokje’. Zeggen we nu: ’Je vraagt er ook om met zulke foto’s?’

Anouk Visser is projectmedewerker Huiselijk en seksueel geweld bij Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.