Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Help, ik word eenzaam!

Gisteren realiseerde ik mij dat ik al dertien avonden alleen thuis op de bank zit met mijn kinderen. Opeens kreeg ik het Spaans benauwd: word ik eenzaam? Ik moet aan preventie doen want anders gaat het mis met mij. Gelijk schoot ik in de actiestand en meldde me aan voor Tinder. Maar doe ik daar wel goed aan? Helpt Tinder tegen eenzaamheid?
Sonja Liefhebber is adviseur Lerend professionaliseren van Movisie.
Foto: Movisie

In de vorige Movisieblog stelde Matthijs Terpstra dat millenials de ‘niet-gebruikeijke’ kwetsbaren zijn >>

Vanwaar opeens die gevoeligheid voor eenzaamheid? Ik organiseer samen met een collega een deelprogramma over eenzaamheid op het Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ). Ik ben me aan het verdiepen in het thema en merk dat het erg dichtbij komt allemaal. In het Wat Werkt-dossier over eenzaamheid van Movisie lees ik dat ik als alleenstaande moeder in een risicogroep val. Dat is overigens vaker het geval. Zo heb ik een grotere kans op armoede, mijn kinderen gaan het zeer waarschijnlijk slechter doen op school, er is een grote kans op opvoedingsproblemen. Het zoveelste stigma dus. En nee, dat voelt niet prettig.

Quick fix

Gelukkig lees ik ook wat er allemaal aan gedaan kan worden. Versterken van mijn netwerk, minder negatieve gedachten, kunnen praten over eenzaamheid. Ik voel me nu nog rotter: is eenzaamheid echt zo simpel aan te pakken? Een soort quick fix: als een pilletje bij een ziekte. Is het niet van belang de achterliggende diepere oorzaak te kennen en vervolgens duurzame oplossingen te zoeken?

Congres

Dáár gaan we het dus zeker over hebben op het NCVGZ-congres. Het ochtenddeel gaat over wat eenzaamheid is, wat er nu echt werkt en wat er te doen is. In de middag laten we voorbeelden zien van gemeenten die aan de slag zijn met eenzaamheid. Maar waar ik persoonlijk echt naar uitkijk is het laatste onderdeel. Dan is er een debat over de vraag: is eenzaamheid een individueel probleem of gaat het om duurzame oplossingen en een vriendelijke en sociale samenleving?

Geen oppas

En de aanpak van mijn eigen eenzaamheid? Wat is de achterliggende oorzaak? Ik zie een samenspel van allerlei factoren. Mijn levensfase, gebrek aan energie, mijn omgeving niet willen belasten, gebrek aan oppasmogelijkheden en geld.

Misschien is Tinder toch niet zo`n slecht idee.

Sonja Liefhebber is adviseur Lerend professionaliseren van Movisie.

Tijdens het jaarcongres Eenzaamheid staan recente ontwikkelingen en inzichten over eenzaamheid centraal. Hoe kun je nu echt wezenlijke verbetering in levensperspectief bieden aan mensen die te maken hebben met eenzaamheid? Meer informatie of aanmelden? Klik dan hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.