Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Er is geen links of rechts

Onze dochter Mayim heeft cerebrale parese, of eigenlijk iets wat er op lijkt, ze heeft namelijk corticale dysplasie. Even uitleggen: niet alle hersencellen van haar cortex zitten op de juiste plek. De routebeschrijving bij haar reis van ei-cellige naar embryo ontbreekt. Die dingen schijnen standaard in je DNA te zitten zag ze laatst op Discovery. En ja, door die verdwaalde cellen heeft ze wat handicaps.

Vorge keer blogde Marce over een vriendinnetje van Mayim dat ongelukkig is in een instelling >>

Dat betekent voor Mayim dat ze geen links of rechts kent. Gevaarlijk in het verkeer? Nee, dat niet, alles valt te automatiseren. Rechts heeft meestal voorrang, en soms links ook, op haar elektrische rolstoel zit een sticker met een rode en groene pijl. En links voorrang? Dat is in Engeland, Australië, Zuid-Afrika en Japan.

Politiek

Voor mijn dochter bestaat er naar mijn weten ook geen links of rechts in de politiek. Mayim snapt sowieso niet waar de politiek echt over gaat als ze naar het journaal kijkt. Niet omdat het te moeilijk is, maar gewoon omdat ze niet snapt waar politici zich, naar elkaar toe, druk over maken. Oplossingen voor problemen zijn in haar ogen simpel.

Oplossingen

Als iemand geen eten heeft of geen huis om in te wonen, dan geef je diegene toch te eten en een bed om in te slapen. Als diegene dan graag voor je wil werken, dan vraag je toch aan hem om voor je te werken (ik ben ondernemer, dat snapt ze heel goed). Ze heeft ook vaak de prachtigste oplossingen voor uitdagingen waar volwassenen niet uitkomen. Als er een aardbeving ontstaat door het laten leeglopen van de gasbel, dan pomp je de bel toch gewoon weer op, ik vraag me af of dat zou kunnen.

Stemmen

Volgend jaar mag ze voor het eerst stemmen. Ze wordt in december achttien jaar en ze weet heel goed waar ze niet op gaat stemmen. Op die enge blonde meneer. En dan bedoelt ze die schreeuwerd uit Amerika. Die zo een raar mondje heeft. Ze wil vooral op mensen stemmen met leuke ideeën en niet op boze of chagrijnige mensen. En natuurlijk moet er in haar ogen gestemd worden voor alle dieren. En voor de bibliotheek. Voor een mooie wereld waar je buiten fijn met elkaar kunt spelen. Of stemmen voor een leukere leraar voor de klas, want deze is niet leuk. Voor een salaris waar je ook mee op vakantie kunt, ook als je gehandicapt bent. En dat je met de rolstoel overal naartoe kan. Als je stemt dan stem je, als het aan haar ligt, voor geluk voor alle mensen in de wereld. En uiteraard voor gezondheid en niet voor handicaps. Die handicaps zijn maar lastig.

Samenwerken

Eh… Ik durf het bijna niet te vragen. Zijn er politieke partijen die geloven in haar dromen en haar dromen kunnen waarmaken? Die een wereld kunnen creëren die haar hoop geeft en die de wereld wat vrolijker maken en niet zo chagrijnig? En kunnen die partijen dan ook samenwerken om dat voor elkaar te krijgen en niet zo schreeuwen tegen elkaar?

(Nabrander: ze vindt ook dat als je niet gaat stemmen volgend jaar, dat je dan de eerstvolgende keer voor straf niet meer mag stemmen. En als je wel gaat stemmen, dan krijg je een beloning, dan mag je een keertje twee keer stemmen.)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.