Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Een koning van ons allemaal

‘De koning komt!’ Vanaf de bekendmaking zoemde het rond onder lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgender- en interseksepersonen (LHBTI’s). Voor het eerst zou een gekroond staatshoofd de LHBTI-gemeenschap met een officieel bezoek vereren, niet alleen uniek voor Nederland, maar ook in de rest van de wereld. En ik mocht er bij zijn.
Juul van Hoof
Juul van Hoof

De vorige keer blogde Juul over guily pleasures >>

Het COC viert dit jaar haar zeventigjarige jubileum, dat maakt de belangenorganisatie voor LHBTI’s de oudste vereniging in haar soort ter wereld. In 1946 opgericht onder een schuilnaam, want de autoriteiten maakten nog actief jacht op homoseksuelen in die tijd. Zeventig jaar lijkt lang, maar als je bedenkt dat de gemiddelde opa of oma toen al geboren was, valt dat wel mee. Er zijn nog altijd ouderen onder ons die er in die tijd achter kwamen dat zij homoseksueel of lesbisch waren en een dubbelleven hebben moeten leiden. Of eigenlijk was het vaker lijden, met een lange ij.

Anders zijn

Want stel je voor dat je voor je familie, je buren, je collega’s en zeker de autoriteiten verborgen moest houden dat je anders was. Dat je op je woorden moest passen en dat maar een handjevol vrienden op de hoogte was wie je echt was, vrienden die vaak net zo waren als jij. Dat als je naar de sociëteit ging, je letterlijk over je schouder moest kijken of je niet gevolgd werd door de politie. En in veel landen is het leven van LHBTI’s nog steeds niet heel erg verbeterd.

Rolmodellen

Samen met nog ongeveer twintig anderen mocht ik in gesprek met de koning. Onder hen jongeren die op hun school actief pesten tegengaan, ouderen die toekomstige zorgprofessionals voorlichting geven over respectvolle bejegening en vluchtelingen die in Nederland een veilig thuis hebben gevonden. Mensen die met elkaar gemeen hebben dat ze op een bepaald moment uit de kast zijn gekomen. Ze besloten dat het leven beter werd als ze juist wel tegen hun familie, buren en collega’s vertelden dat ze anders zijn. Dat ze rolmodellen wilden zijn voor anderen die dit (nog) niet durven of kunnen. En dat ze daarmee niet anders zijn dan daarvoor. De koning luisterde, stelde vragen, schudde handen en ging op de foto. Hij vertelde over zijn oudste dochter, die actief is in een Gay Straight Alliantie op haar school.

Uniek

In zeventig jaar van repressie door de overheid naar een officieel bezoek van het staatshoofd: de lesbische en homoseksuele activisten van het eerste uur hadden het nooit durven dromen. De koning toonde zich die middag namelijk een koning van ons allemaal. En met de kroonprinses zit dat zo te horen ook wel goed. Uniek in de wereld, maar die middag vooral voor ons.

Juul van Hoof is programmaleider LHBT bij Movisie.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.